Maarten De Cock

KU Leuven brengt dieren- en plantensoorten in kaart tijdens BioBlitz: "Al meer dan 1.100 soorten ontdekt"

Biologen en bio-ingenieurs van de KU Leuven nemen momenteel deel aan een zogenoemde BioBlitz. Tijdens zo'n BioBlitz worden zo veel mogelijk dieren- en plantensoorten op een bepaalde plek en binnen een bepaalde tijdspanne in kaart gebracht. In Leuven gebeurt dat op de campus Arenberg, daar wordt in de Dijle en de vijvers van het kasteel gezocht naar verschillende soorten vissen die er leven. Intussen zijn er zo'n 1.100 soorten ontdekt. 

"Op dit moment zijn we bezig met de afvissing van de Dijle en een zijriviertje ervan om te zien welke vissoorten hier leven", vertelt Filip Volckaert, professor biodiversiteitsbehoud aan de KU Leuven. "Dit onderzoek kadert in de BioBlitz, een initiatief van de universiteit van Wageningen in Nederland, waaraan in totaal 17 onderwijsinstellingen in Europa deel nemen. Van 22 mei, de dag van de biodiversiteit, tot 30 juni onderzoeken de universiteiten en vrijwilligers de fauna en flora op hun campussen. In Leuven doen we dat op de campus van Arenberg." 

"Het is de bedoeling dat we een inventaris maken van al die soorten om zo het ecosysteem in beeld te brengen", zegt Volckaert. "Dat doen we door soorten te tellen en hun populatie en hun demografie in kaart te brengen. Ook de verschillen binnen een populatie proberen we te onderzoeken: dat kan het begin van een evolutie betekenen." 

We hebben al zo'n 1.100 soorten ontdekt waaronder verschillende soorten stekelbaarsjes en een bermpje

Filip Volckaert, professor biodiversiteitsbehoud aan de KU Leuven

Sinds de start van de BioBlitz in Leuven hebben zo'n 400 vrijwilligers al 1.100 soorten ontdekt."Vandaag in een zijarm van de rivier de Dijle hebben we al drie verschillende soorten vissen ontdekt, waaronder twee verschillende soorten stekelbaarsjes, de driedoornige en tiendoornige. En daarnaast hebben we ook een bermpje gevonden, dat is een klein visje van 7 à 8 centimeter. En dit alles toont aan dat de waterkwaliteit goed is." 

De vrijwilligers aan de KU Leuven hebben intussen de smaak te pakken en willen volgend jaar een nieuwe BioBlitz organiseren. 

Maarten De Cock

Meest gelezen