“U had een voorbeeldfunctie en beroepsgeheim. Snapt u wel waar u mee bezig was?”, klonk het streng bij de Tongerse aanklager.© BELGA

Tongerse parketmedewerkster riskeert 4 jaar voor plantage in zelfgebouwde kelder: “Wat kwam u bij justitie zoeken, mevrouw?”

Bilzen/Maasmechelen/Tongeren -

Een 40-jarige vrouw uit Bilzen, tevens voormalig parketmedewerkster in Tongeren, moet vrezen voor een opsluiting van 4 jaar omdat er een plantage bij haar ouders werd ontdekt. De vrouw zou volgens de procureur de organisatie op zich genomen hebben. “U wilde uw functie misbruiken.”

Shauni Deferm

“Dit is een zeer pijnlijk dossier”, zo sprak de Tongerse procureur bij aanvang van zijn uiteenzetting over de drugsfeiten waarbij een 40-jarige ex-medewerkster van het Tongers politieparket betrokken is. In de tuin van de woning van haar ouders, op de Rijksweg in Maasmechelen, werd in augustus 2022 een plantage met twee kweekruimtes van 218 en 238 planten blootgelegd. Voor de plantage werd er een kelder uitgegraven en betonwerken uitgevoerd. Buiten de parketmedewerkster en haar ouders, moesten ook drie handlangers, waaronder twee werkmannen en een investeerder, voor de rechter verschijnen voor hun rol bij de bouw van de kelder, de installatie en de uitbating van de plantage.

De vader van de vrouw sprak over een schuldenberg als motief, opgelopen door de medische kosten na een schietincident en een eerdere veroordeling in 2021, ook voor het uitbaten van een cannabisplantage. Hij zag naar eigen zeggen geen andere oplossing dan opnieuw beginnen en om op die manier weer aan geld te geraken. “De inkt van het vonnis was nog niet eens droog, of ze waren alweer bezig”, sprak de aanklager streng.

Voorbeeldfunctie en beroepsgeheim

De 40-jarige vrouw gaf toe dat ze de communicatie met de andere betrokkenen onderhield maar ontkent haar groter aandeel. “Ik deed het enkel om mijn vader te helpen. Hij kan niet goed overweg met smartphones. De plantage zelf heb ik nooit gezien”, klonk het onschuldig. De Tongerse procureur gelooft dit niet en is overtuigd dat de vrouw een organisatorische rol speelde in het verhaal. “Uit berichten die ze stuurde, is het duidelijk dat ze meermaals actief naar de plantage vraagt, dat ze ongeduldig wordt als werken niet worden uitgevoerd en dat ze aanspoort om berichten te wissen.”

Volgens de aanklager zag ze haar functie zelfs als een voordeel. “Ze pakte ermee uit en ze wilde haar positie op het juiste moment misbruiken.” Volgens de aanklager zocht ze zelfs naar een nieuwe locatie, door aan een vriendin voor te stellen om haar kelder ter beschikking te stellen. “Ze stuurde dat ze haar wel zou beschermen door de job bij het parket. Nadien werd dat afgedaan als een grapje”, aldus de aanklager.

De vrouw zou buiten de plantage ook plannen gehad hebben om haar auto in brand te steken om de verzekering op te lichten en ze zou gebruikgemaakt hebben van de justitiële databanken om tal van nummerplaten te checken, zo stelde de aanklager. “Het is verontrustend dat u uw macht zo misbruikt heeft voor een criminele organisatie. Ik vraag me echt af wat u hier bij justitie kwam zoeken, mevrouw. U had een voorbeeldfunctie en beroepsgeheim. Snapt u wel waar u mee bezig was?”, klonk het streng.

Blanco strafblad

De aanklager vraagt dan ook een opsluiting van vier jaar en een geldboete van 16.000 euro voor de vrouw. Haar vader riskeert dezelfde celstraf. De moeder moet vrezen voor twee jaar cel. Elk riskeren de ouders geldboetes van 8.000 euro. De werkmannen en investeerder riskeren celstraffen van twee en drie jaar en geldboetes van 8.000 en 16.000 euro. De procureur eist ook een verbeurdverklaring van 61.000 euro winst.

De advocate van de Bilzense, meester Melanie Biscotti, vraagt de opschorting of een werkstraf. “Mijn cliënte is opgetreden als tussenpersoon, maar ze heeft zelf geen initiatief genomen. Ze heeft een blanco strafblad en is nooit in die kelder geweest. Geef haar een tweede kans, ze heeft een fout gemaakt, maar door haar voorhechtenis is ze al gestraft geweest.”

Vonnis volgt op 3 augustus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer