Heraanleg kruispunt Bijloke op Gentse stadsring start in 2024

Het kruispunt aan de Bijloke op de Gentse stadsring krijgt een ingrijpende vernieuwing. Het drukke verkeer aan de Bijloke moet vlotter worden voor trams en auto's en voor fietsers en voetgangers moet er meer plaats komen om veilig over te steken. De werken starten in de zomer van 2024 en zullen 1.5 jaar duren.

"De aanpak van het kruispunt aan de Bijloke zal voor alle weggebruikers een verbetering zijn", zegt Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Trams die nu over het kruispunt rijden komen nauwelijks op tijd door de toenemende verkeersdrukte. Voor fietsers en voetgangers is het telkens laveren tussen het drukke verkeer want er is te weinig plaats om over te steken. Ook voor automobilisten moet er een einde komen aan de chaotische verkeerssituatie." 

Vlotter openbaar vervoer

"We mikken op een stipter openbaar vervoer", verzekert Schoenmaekers. "Daarom verplaatsen we de tramhalte Gent Bijlokehof (richting Melle Leeuw en Ledeberg) naar de Martelaarslaan. Hierdoor hoeft de tram niet twee keer te wachten om over te steken en krijgt de tram prioriteit bij het oversteken naar de Martelaarslaan." 

Fietsers en voetgangers veiliger op weg

De afstand die voetgangers moeten overbruggen om het kruispunt over te steken wordt kleiner. Er komen verhoogde fietspaden met een veiligheidsstrook. De fietspaden worden trouwens verbreed en aangepast aan de grote stroom fietsers die rijden tussen het station Gent-Sint-Pieters en de Coupure.

Overzichtelijker rijden met de wagen

"Voor automobilisten moet het absoluut overzichtelijker en conflictvrij worden", licht Schoenmaekers toe. "Mensen die groen krijgen gaan minder moeten opletten op andere weggebruikers die tegelijkertijd groen krijgen. Er komen ook extra voorsorteerstroken in de Godshuizenlaan." 

Meest gelezen