Dit jaar betaal je cashless op Graspop, maar daarvoor moet je vaak eerst je kaart of bandje activeren.

Zweten van de zon en het cashless systeem op Graspop

Dessel -

Het cashless systeem van Graspop heeft nog kinderziektes. Dat bleek al snel tijdens de aftrap van de 26ste editie. Heel wat betaalkaarten en festivalbandjes bleken niet te werken. Dat zorgde voor zweet bij de medewerkers. En niet alleen van de zon.

Mark van Luyk

Cashless betalen is het nieuwe ding op het metalfestival Graspop. Je betaalt niet meer met euro’s maar met skully’s. Voor 70 euro krijgen we 20 skully’s. Het is de bedoeling dat je die uploadt naar je festivalbandje of een speciale betaalkaart. Helaas liep dat niet van een leien dakje. Nadat we met Payconiq 70 euro hadden geüpload, bleek onze kaart niet te werken aan de verschillende bars op de wei. Er waren festivalgangers die hetzelfde probleem hadden met het geld op hun festivalbandje.

Sommige automaten lagen een tijdje uit. Het nieuwe systeem zorgde voor wat frustratie.

Bovendien bleken ook heel wat automaten waar je je kaart kon activeren niet te functioneren. Dat veroorzaakte flink wat frustratie bij festivalgangers en personeel. “Je bent niet de eerste”, zucht een barjuffrouw. “Er zijn heel wat problemen met het nieuwe systeem.” Na een half uur omzwervingen aan de verschillende bars blijkt dat er een oplossing is: je bandje of kaart activeren aan de rode cashless helpdesks. “Er zijn veel mensen met dat probleem,” klinkt het daar, “maar nu zou het moeten opgelost zijn”. En inderdaad, dankzij de lieftallige dame kunnen we een pintje aan onze lippen zetten.

Niet alleen voor de festivalgangers is het nieuwe systeem wennen. “Het systeem werkt niet altijd door de hitte en je ziet niets als de zon op het scherm schijnt”, zegt iemand van een eetkraam. “Het is duidelijk even wennen. Bonnetjes waren toch iets makkelijker.”

Een voordeel van het cashless systeem is wel dat je na het festival – zoals steevast in ons geval – niet met een halve bon in je broekzak achterblijft op maandag. Je kunt je saldo terug laten betalen, maar dan moet je wel een administratiekost van een halve skully betalen. In ons geval, zonder voorverkoop, 1,75 euro. Dus eigenlijk toch weer een halve bon verloren. “Je hebt zo minder zicht op wat je hebt gedronken. Dat klopt”, lachen de Nederlanders Aaron en Ruud. “Maar laten we eerlijk zijn: dat weten we nooit op Graspop.”

Kazachstan

Soit, één keer die twee pinten bemachtigd, voelen we ons toch weer helemaal tiptop op deze festivalwei met leuke mensen. Asol en Roman komen helemaal uit Kazachstan. “We zijn met het vliegtuig gekomen. Het is niet de eerste keer dat we hier zijn. We kijken er echt weer naar uit.” Asol is uitgedost als een engel. “Natuurlijk want dit is de metalhemel van Europa”, lacht Roman.

Een engel uit Kazachstan.

Damien en Jerome hebben zich uitgedost als leden van een eighties metal hairband. “Te heet voor dit haar? Nee, dat valt nog goed mee. Vorig jaar was het erger. We komen uit Straatsburg en hadden dit feestje voor geen goud willen missen.” En de ellende met dat cashless systeem? Die zijn we alweer vergeten.

Damien en Jerome uit Straatsburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer