Een foto van de kamsalamander ter illustratie
Canva

Lanaken helpt bedreigde kamsalamander door stukje natuur opnieuw in te richten: "Poelen, niet maaien en nieuwe hagen"

In Lanaken wordt een stuk natuur ingericht speciaal voor de bedreigde kamsalamander. Het gaat om een natuurverbinding om het dier optimale kansen te geven in de omgeving. Er worden extra poelen gegraven, haagkanten geplant en er wordt niet gemaaid.

In Lanaken werd een stukje natuur ingericht voor de bedreigde kamsalamander, een grote amfibie met een kammetje op de rug. Het gaat om een natuurverbinding van 1,2 kilometer: "Zo maken we voor deze bijzondere soort verbindingen in heel Limburg", zegt directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland Ignace Schops.

Niet zomaar een salamander

"De kamsalamander is niet zomaar een salamander", zegt Schops. "Het is een Europees beschermde soort, en het geluk wil dat die hier voorkomt. Daarom moeten we iets doen om de salamander te beschermen. Zo geven we hem betere overlevingskansen in de toekomst."

Er werden poelen aangelegd

Om een ideale leefomgeving voor het beestje te creëren, werden er poelen gegraven. "De beestjes hebben water nodig om zich in voort te planten. Vanaf volgend jaar, wanneer het voldoende geregend heeft, zullen de poelen volop functioneren." Daarnaast worden er haagkanten geplant en wordt er niet gemaaid. 

Het project kost 23.000 euro en werd betaald door de provincie, de gemeente Lanaken, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en Natuurpunt. 

Meest gelezen