Grootste aardgasveld van Nederland gaat dit jaar nog op slot en grendel, prijs van aardgas schiet fors hoger

De Nederlandse regering zal volgende week wellicht besluiten dat het aardgasveld van Groningen, het grootste van heel Europa, op 1 oktober 2023 permanent gesloten wordt. De prijs van aardgas in Europa steeg met meer dan 20 procent nadat het nieuws bekend werd gemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Tot vorig jaar de oorlog in Oekraïne begon, importeerde Europa bijna de helft van al zijn aardgas uit Rusland. Maar sindsdien is de gaskraan grotendeels dicht. De EU moest nu andere aardgasbronnen zoeken om energie-onafhankelijk te worden van Rusland. De EU keek daarvoor ook naar Nederland, waar zich het grootste aardgasveld van Europa bevindt. Maar in Groningen is de schade door de aardgaswinning groot. De regering wil het veld om die reden permanent sluiten.

Het hek is van de dam: Het nieuws werd eerst gedeeld door persagentschap Bloomberg, en is intussen door bronnen met kennis van de zaak bevestigd aan RTL Nieuws

  • Het gasveld is al langer een doorn in het oog van de Nederlandse regering. Door de gaswinning werden de voorbije decennia honderden aardbevingen geregistreerd in de regio. Daardoor raakten vele woningen beschadigd. Het prijskaartje voor de Nederlandse regering loopt op tot in de tientallen miljarden.
  • Toch kon het gasveld tot
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer