Zwitserse wielrenner Gino Mäder (26) overleden na zware val in ravijn tijdens Ronde van Zwitserland

De Zwitsere wielrenner Gino Mäder is overleden na zijn val in een ravijn in de Ronde van Zwitserland. De renner van Bahrain Victorious moest ter plekke worden gereanimeerd nadat hij in een ravijn stortte tijdens een afdaling. In het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen.

Stijn Joris, Jonas Withouck, Quinten Torfs, Jorunn Vannoorden

Mäder kwam in de vijfde rit van de Ronde van Zwitserland samen met de Amerikaan Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers) zwaar ten val op kilometer 197, en dat aan erg hoge snelheid in de afdaling van de Albulapas richting aankomstplaats La Punt. Daarbij raakten ze allebei van de weg af en vielen ze in een ravijn. Bij Sheffield zouden de verwondingen volgens de wedstrijdorganisatie bestaan uit “kneuzingen en een hersenschudding”. Hij werd naar het ziekenhuis van Samedan overgebracht.

Mäder was er een stuk erger aan toe. De Zwitser lag bewegingsloos in de ravijn en werd onmiddellijk gereanimeerd voordat hij werd overgebracht naar het ziekenhuis met de helikopter. “De ernst van zijn verwondingen is nog niet duidelijk. Een update zal gegeven worden zodra de informatie beschikbaar is”, klonk het toen nog.

Mäder eerder tijdens de Ronde van Zwitserland.© Getty Images

Later op de avond kwam ook Bahrain Victorious, de ploeg van Mäder, met een update. Meteen werd duidelijk dat de situatie ernstig was. “Mäder raakte van de weg en viel in de ravijn, waar hij meteen hulp kreeg van de koersdokter. Hij werd roerloos aangetroffen, ter plekke gereanimeerd en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht per helikopter. Meer nieuws over de gevolgen van het ongeluk volgt nadat Mäder verder is onderzocht.”

Overleden in het ziekenhuis

Lang bleef het wachten op nieuws, ook donderdagmiddag kon Bahrain Victorious nog geen update geven over de toestand van de renner. Vanuit de organisatie kwam er wel een kort bericht: “Het enige dat we weten is dat zijn toestand onveranderd is. We hopen natuurlijk dat dat een goed teken is”, zei koersdirecteur Olivier Senn tegen het Zwitserse Blick.

Maar meteen daarna kwam Bahrain Victorious met treurig nieuws. Mäder is aan zijn verwondingen overleden, iets voor de middag. “Ondanks de beste inspanningen van het fenomenale personeel in het ziekenhuis van Chur kon Gino deze laatste en grootste uitdaging niet aan en om 11.30 uur namen we afscheid van een van de lichtende krachten van ons team.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer