Biocartis schrapt een vierde van alle banen.© Bart Dewaele

Mechels biotechbedrijf Biocartis schrapt 140 banen: reorganisatie moet besparing van 18 miljoen euro opleveren

Mechelen -

Het Mechelse biotechbedrijf Biocartis schrapt wereldwijd 140 jobs. Dat is ongeveer een vierde van het totale personeelsbestand. Ook in de Belgische vestigingen zullen er banen verdwijnen. Met de reorganisatie hoopt de producent van minilabo’s en tests tegen het einde van volgend jaar break-even te draaien. Het moet een besparing van 18 miljoen euro opleveren.

Stijn Van de Sande

Biocartis begon in 2011 met de ontwikkeling van kleine laboratoria en tests die in enkele uren tijd ziektes kunnen vaststellen. Onder meer longkanker en ebola kunnen aan de hand van enkele druppels bloed of ander DNA-materiaal opgespoord worden. Het bedrijf, dat haar hoofdzetel heeft op de Generaal de Wittelaan in Mechelen, richt zich met haar ingenieuze uitvinding niet alleen op de Europese markt, maar ook op China, Japan en de Verenigde Staten.

Maar financieel draait het niet goed bij het biotechbedrijf, dat nu een grondige reorganisatie doorvoert. Wereldwijd worden er 140 banen geschrapt. Dat is ongeveer een vierde van alle werknemers. Ook de Belgische entiteiten van Biocartis worden daarbij getroffen, waardoor de wet-Renault voor collectief ontslag in werking treedt. De intentieverklaring voor dat collectief ontslag werd donderdag ingediend.

18 miljoen

De reorganisatie moet een besparing van zo’n 18 miljoen euro op jaarbasis met zich meebrengen. Het bedrijf hoopt zo tegen het einde van 2024 break-even te draaien. “De reorganisatie is nodig om winstgevend te worden”, zegt de Amerikaanse CEO Roger Moody. “Op korte termijn willen we focussen op de groei van onze bestaande activiteiten, maar ook samenwerkingen uitvoeren die op lange termijn waarde bieden. We hebben het geluk dat we onze vertrouwde partnerschappen hebben en ondersteunen deze volledig.”

Moody hoopt met Biocartis verder te kunnen bouwen op de fundamenten die de voorbije jaren werden gelegd met de ontwikkeling van minilaboratoria en snelle tests. “Ons geautomatiseerd moleculair platform biedt een ongeëvenaard gebruiksgemak, doorlooptijd en veelzijdigheid binnen de oncologie. Daarom willen we het aantal tests verder uitbreiden en een meer gerichte commerciële strategie uitwerken in de VS. Ik kijk ernaar uit om met onze investeerders samen te werken en fondsen veilig te stellen die nodig zijn om break-even te draaien.”

Vooruitzichten ingetrokken

Biocartis, dat als onderdeel van de reorganisatie in het najaar ook COO Piet Houwen ziet vertrekken, ging inmiddels in dialoog met de belangrijkste schuldeisers voor een herschikking van de schulden. Het bedrijf zal ook een internationale investeringsbank inschakelen. Die moet helpen bij de ontwikkeling van een strategie en de implementatie van een herkapitalisatie.

Als gevolg van de onzekerheid trekt Biocartis haar vooruitzichten voor 2023 in, en dat minstens tot aan de publicatie van de financiële resultaten eind augustus. Donderdagnamiddag werd het aandeel van Biocartis op de beurs al tijdelijk geschorst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bedrijven Mechelen