ANP

Geen bijzonder onderzoek naar zaak-Sanda Dia: "Hoge Raad voor de Justitie mag zich op geen enkele wijze uitspreken over inhoud van rechterlijke beslissing"

Er komt geen bijzonder onderzoek van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) in de zaak-Sanda Dia. "De HRJ moet de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht respecteren (...) Bijgevolg mag de HRJ zich op geen enkele wijze uitspreken over de inhoud van een rechterlijke beslissing", laat de Raad weten in een persbericht.

Het arrest in de zaak rond de dood van Sanda Dia, de 20-jarige student aan de KU Leuven die in 2018 stierf na een extreme doop van studentenclub Reuzegom, deed de afgelopen weken veel stof opwaaien.

Velen vinden dat de achttien Reuzegommers die de bewuste doop organiseerden er gemakkelijk van af zijn gekomen met werkstraffen en een boete.

De Kamercommissie Justitie had er bij de Hoge Raad voor de Justitie op aangedrongen een onderzoek te voeren naar het gevoel van "klassenjustitie" dat is ontstaan naar aanleiding van het arrest van het Antwerpse hof van beroep in de zaak. 

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) laat weten dat "de Verenigde advies- en onderzoekscommissie vandaag besloten heeft geen bijzonder onderzoek op te starten in deze zaak".

"De HRJ mag zich op geen enkele wijze uitspreken over de inhoud van een rechterlijke beslissing. Dit is een basisbeginsel van de rechtsstaat", luidt het onder meer.

Meest gelezen