Freya van den Bossche (Vooruit)

Freya Van den Bossche (Vooruit): "Gemene roddel- en haatcampagne tegen Conner Rousseau, politieke tegenstrevers willen het hem moeilijk maken"

Het feit dat er meldingen zijn gemaakt van mogelijk ongepast gedrag van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft volgens partijgenoot Freya Van den Bossche meegespeeld in het feit dat hij vandaag een video deelde waarin hij spreekt over zijn geaardheid. Maar Van den Bossche zegt in "Terzake" formeel dat Rousseau "niks verkeerds gedaan heeft". Ze heeft het over een "gemene roddel- en haatcampagne": "Sommige politieke tegenstrevers hebben er alles voor over om het hem moeilijk te maken."

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft in een YouTube-video verteld hoe hij worstelt met zijn geaardheid. Rousseau hekelt in gesprek met televisiemaker Eric Goens het feit dat er vaak over zijn geaardheid gespeculeerd wordt en hoopt door er nu zelf over te praten meer ademruimte te krijgen: "Ik snak naar adem", luidt het. 

Tijdens dat gesprek zegt Rousseau ook dat hij zich "opgejaagd wild" voelt. Een merkwaardige passage, vindt onze politiek journalist Ivan De Vadder. "Dan gaat het over geruchten waar hij niet dieper op ingaat. En dan moet je vaststellen dat er de voorbije weken tot tweemaal een eenzijdig verzoekschrift ingediend is door de voorzitter om een publicatie offline te halen. Wij hebben weet van twee meldingen - geen klachten - van mogelijk ongepast gedrag."

"Gemene roddel- en haatcampagne"

Het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat er een melding werd neergelegd tegen Conner Rousseau. "Hij werd daaromtrent verhoord, maar het dossier werd vervolgens geseponeerd wegens geen misdrijf", aldus de parketwoordvoerder van Brugge.

"Ook in Antwerpen werd er blijkbaar een zaak aangebracht met eveneens volstrekt onjuiste beweringen, maar daarover werden we nog niet formeel ingelicht", zegt Christine Mussche, de advocaat van Rousseau. "Dit ruikt naar een heksenjacht", vindt Mussche.

Freya Van den Bossche van Vooruit heeft het in "Terzake" over een "gemene roddel- en haatcampagne" tegen de partijvoorzitter en vermoedt dat dat meegespeeld heeft in de beslissing van de partijvoorzitter om zelf te communiceren over zijn geaardheid. "Het klopt dat Conner voelde dat de druk hoog was, anders had hij misschien wat langer gewacht."

BEKIJK - "Conner heeft niks verkeerd gedaan"

Videospeler inladen...

Volgens Van den Bossche is die campagne al maanden aan de gang en ze vreest dat die nog wel een tijdje zou kunnen duren. "Ze zullen nog driester te werk gaan, ze gaan nog meer proberen: sommige politieke tegenstrevers hebben er alles voor over om het Conner moeilijk te maken."

De Vooruit-politica is er alleszins rotsvast van overtuigd dat haar voorzitter recht in zijn schoenen staat. "Ik, zijn familie, zijn vrienden, Vooruit: wij staan als één man achter Conner. Er is een melding geweest, het parket moest die onderzoeken en heeft duidelijk gezegd dat er niks van aan was." Elke andere melding zal volgens haar hetzelfde gevolg krijgen. "Hij heeft niks verkeerds gedaan, het is allemaal gebaseerd op roddels."

Als je de populairste politicus van België bent, wordt er met een vergrootglas naar je gekeken

Melissa Depraetere, fractieleider Kamer (Vooruit)

Ook federaal fractieleider voor Vooruit Melissa Depraetere spreekt in "De Afspraak" over een haatcampagne. "Het is zo dat er een aantal verhalen zijn die niet waar blijken, maar daar ontstaan roddels, geruchten en haatcampagnes rond."

Volgens haar heeft dat inderdaad meegespeeld in de beslissing van de voorzitter om een boodschap de wereld in te sturen. "Als je de populairste politicus van België bent wordt er met een vergrootglas naar je gekeken. Ofwel zwijg je en blijven die verhalen leven, of je zet die stap die je sowieso wel had willen zetten, maar misschien op een andere manier."

BEKIJK - "Ik ken Conner goed en het heeft mij persoonlijk geraakt dat op die manier over hem gesproken werd":

Videospeler inladen...

Meest gelezen