Radio2

Chemiebedrijf Oleon in Oelegem verduurzaamt: "Grondstoffen voor voeding en cosmetica maken met minder uitstoot en afval"

In Oelegem bij Ranst heeft het chemiebedrijf Oleon een nieuwe installatie voorgesteld waarbij grondstoffen op een veel duurzamere manier geproduceerd kunnen worden. Het bedrijf zet plantaardige oliën en dierlijke vetten om in esters. Dat zijn geur- en smaakstoffen die gebruikt worden in voeding, cosmetica of smeermiddelen zoals verf en lijm. Via de nieuwe installatie gebeurt dat chemisch proces met eiwitten of enzymen. Dat zorgt ervoor dat er minder CO2 uitstoot is en er minder afvalstoffen zijn.

Het chemiebedrijf Oleon kan voortaan op een veel duurzamere manier grondstoffen maken die gebruikt worden in voeding, cosmetica en smeermiddelen zoals verf of lijm. Afgelopen jaren werkten meer dan 100 medewerkers van het bedrijf aan een installatie om dat mogelijk te maken. Die installatie werd vandaag officieel geopend door de burgemeester van Ranst, Johan De Ryck (N-VA).

Concreet laat het bedrijf plantaardige oliën of dierlijke vetten chemisch reageren met een alcohol en dat creëert ester en water. Het zijn die esters die wereldwijd verkocht worden in verschillende markten, zoals de voedings- en cosmetica-industrie. Het gaat vaak om geur- en smaakstoffen die bijvoorbeeld gebruikt worden in parfum. Via de nieuwe installatie kan die productie voor het eerst volledig gebeuren met natuurlijke bouwstenen zonder oplosmiddelen, want er worden eiwitten of enzymen gebruikt.

Met dit proces stoten we 40 procent minder CO2 uit en hebben we 60 procent minder afvalstoffen
Jeroen Dirckx, Managing Director Derivatives van Oleon

De nieuwe manier van produceren, heeft tal van voordelen. "Eerst en vooral gebruiken we minder energie. Ons standaardproces gebeurt op meer dan 200 graden, en dit proces op 60 graden. Het energieverbruik is dus veel lager en dat zorgt voor 40 procent minder CO2-uitstoot", zegt Jeroen Dirckx, Managing Director Derivatives van Oleon. "Ten tweede zorgen de enzymen ervoor dat we veel selectiever ons product kunnen maken en minder bijproducten creëren. Tenslotte creëren we ook 60 procent minder afvalstoffen met dit proces."

Oleon zal jaarlijks 3.000 ton aan duurzame esters kunnen verschepen via de Haven van Antwerpen. Het bedrijf ontwikkelde de technologie met zeven andere bedrijven, onderzoeksorganisaties en academici in het Europese onderzoeksprogramma INCITE. In totaal is 17,4 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe installatie, waarvan 13,3 miljoen euro Europese subsidies.

Radio2
Radio2

Meest gelezen