Gemeente Schoten

Nieuw logo gemeente Schoten na week al afgevoerd na felle kritiek van inwoners

Amper een week nadat de gemeente Schoten een nieuw logo lanceerde, heeft de gemeente het alweer afgevoerd omdat er felle kritiek was van inwoners. Het logo maakte deel uit van een volledig nieuwe huisstijl. Het bestond uit enkele vormen in de kleuren blauw, geel en groen die samen de letter "S" vormden. Maar voor de Schotenaar was de symboliek erachter ver zoek. "We hebben een inschattingsfout gemaakt", zegt burgemeester Maarten De Veuster (N-VA).

Vorige week woensdag kwam gemeente Schoten na 25 jaar met een volledig nieuwe huisstijl naar buiten. Het element dat het meeste opviel, was het vernieuwde logo: enkele vormen in blauw, geel en groen die samen de letter "S" vormen. Het gespecialiseerde bureau Karakters zou het "DNA van de gemeente" hebben gevisualiseerd, aan de hand van een eerdere bevraging die de gemeente deed. Maar de identiteit die het logo moest uitstralen, daar konden de Schotenaren zich niet in vinden. Er kwam dan ook felle kritiek op sociale media.

Een logo moet verbinden. Als het niet verbindt, dan heeft het geen zin en moeten we terug naar de tekentafel
Maarten De Veuster (N-VA), burgemeester van Schoten

Een week later erkent het gemeentebestuur zijn fout. "In de eerste plaats was het een intern project om de verschillende logo's die er bij de gemeentelijke diensten zijn, om die te verbinden tot één geheel", zegt burgemeester Maarten De Veuster. "Die oefening is intern gebeurd en toen we ermee naar buiten kwamen, bleek er geen draagvlak voor te zijn. De reactie van de Schotenaren hadden we niet zien aankomen. Een logo moet verbinden. Als het niet verbindt, dan heeft het geen zin en moeten we terug naar de tekentafel", klinkt het.

Er kwam ook kritiek op het feit dat de rode vlag met witte kruisen en het wapenschild zouden verdwijnen. "Dat is nooit de bedoeling geweest. Die blijven wat ze zijn. We beseffen dat ook onze eigen communicatie dit niet altijd even duidelijk heeft gemaakt en willen ons daarvoor oprecht verontschuldigen", zegt De Veuster.

Inspraak van inwoners

Het logo wordt dus opnieuw naar het bureau gestuurd om het aan te passen. De kosten van de vernieuwde huisstijl lagen volgens de burgemeester tussen de 30.000 en 45.000 euro. Hoeveel de aanpassingen zullen kosten, valt nog af te wachten. Wel is zeker dat het nu zal gebeuren met inspraak van de inwoners. "We gaan er geen intern project meer van maken, maar een volwaardig project met de nodige inspraak van de burgers. We hopen op het einde van de zomer met iets deftigs naar buiten te komen dat ook gedragen wordt door de bevolking", aldus de burgemeester.

Gemeente Schoten

Meest gelezen