Het opstootje tussen Arteaga en Dest.© AP

Wedstrijd tussen VS en Mexico ontaardt volledig: vier rode kaarten, ook Arteaga (KRC Genk) uitgesloten

De halve finale tussen de Verenigde Staten en Mexico in de Nations League is in de nacht van donderdag op vrijdag volledig ontaard. Vier spelers pakten rood, waaronder ook KRC Genk-linksachter Gerardo Arteaga. De partij werd ook even stilgelegd voor homofobe gezangen uit het publiek.

Tom Mas

Gerardo Arteaga begon in Las Vegas op de bank bij de Mexicanen en moest toekijken hoe Christian Pulisic de Amerikanen in de 37ste minuut op voorsprong trapte. Diezelfde Pulisic maakte er in de 46ste minuut ook 2-0 van.

De frustratie bij de Mexicanen groeide en halverwege de tweede helft ontaardde de wedstrijd volledig. Eerst kreeg César Montes rood nadat hij Folarin Balogun langs achter onderuit trapte, in het tumult dat ontstond werd ook Weston McKennie uitgesloten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Arteaga mocht een kwartier voor tijd invallen, maar kon niet voorkomen dat Ricardo Pepi de Amerikanen op 3-0 bracht. De linksachter van KRC Genk stond uiteindelijk geen tien minuten op het veld. In de 86ste minuut kookte immers ook zijn potje over. Arteaga raakte betrokken in een opstootje met Sergino Dest, de ref uit El Salvador stuurde beide spelers van het veld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat volgde waren twaalf minuten extra tijd, maar de ref had er al na zeven minuten genoeg van en floot af. De Verenigde Staten plaatsen zich voor de finale en treffen daarin Canada, dat met 2-0 te sterk was voor Panama. Mexico en Panama maken in een onderling duel uit wie derde wordt. Arteaga zal er na zijn rode kaart niet bij zijn in die wedstrijd. Een eventueel zware schorsing kan ook gevolgen hebben voor zijn selectie voor de Gold Cup, die van 25 juni tot 17 juli plaatsvindt.

Homofobe gezangen

De wedstrijd werd ook kort onderbroken vanwege homofobe gezangen aan het adres van VS-doelman Matt Turner. De Mexicaanse fans schreeuwden “Puto” (“homo”), toen Turner de bal wegtrapte. Ze gooiden ook voorwerpen en drankjes op het veld en richtten lasers op de Amerikaanse spelers.

De Noord-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF veroordeelde na de wedstrijd de “discriminerende gezangen”. “Het veiligheidspersoneel heeft verschillende supporters uit het stadion verwijderd vanwege onacceptabel gedrag in het stadion”, aldus de voetbalbond. “Deze incidenten waren zeer teleurstellend en hebben een smet geworpen op wat een positieve gelegenheid had moeten zijn om voetbal van hoge kwaliteit in onze regio te laten zien.”

De homofobe gezangen zijn al lang een probleem voor de Mexicaanse voetbalbond, die al meerdere keren is beboet en er bij fans op heeft aangedrongen om te stoppen met de geluiden. Daardoor moest Mexico tot 593.000 euro aan boetes betalen en werden sommige wedstrijden van de Mexicaanse nationale ploeg achter gesloten deuren gespeeld. De bond riskeert ook nu weer een sanctie.

Aangeboden door onze partners