Geubels speelt al jaren live voor een publiek. Maakt het dan echt een verschil als er toevallig een camera filmt? “Voor mij wel.”

Niet alleen in de zaal, maar de nieuwste show van Philippe Geubels komt meteen ook live op tv: “Er is zoveel dat kan fout lopen”

Hij doet kleine en grote zalen vollopen. Maar toch is bij Philippe Geubels (42) enige nervositeit te merken. Hij brengt zijn nieuwste zaalshow weldra live op televisie. Een primeur in Vlaanderen. “Er kunnen tijdens een optreden zoveel dingen fout lopen”, blikt hij vooruit.

Tom Vets

Philippe Geubels is al ettelijke maanden in Vlaanderen de baan op met zijn nieuwe show Geubels gaat in bad. In de loop van januari 2024, wanneer het spelen van de show hem nog meer in de vingers zit, komt die live én integraal op VRT1 en VRT Max. Dat is nooit eerder vertoond in Vlaanderen. In het verleden werden weliswaar voorstellingen van onder anderen Geert Hoste en Alex Agnew uitgezonden op tv, maar telkens vooraf opgenomen, verknipt of gekortwiekt tot de beschikbare uitzendlengte.

“Het bezorgt me angstzweet, en toch komt dit idee van mezelf”, vertelt Philippe. “Vroeger werd elke show integraal uitgebracht op dvd. Daarmee is men de afgelopen jaren gestopt, omdat zenders interesse hadden om shows uit te zenden. Weliswaar gemonteerd of soms ingekort. Dan vind ik het toch interessanter om te gaan voor de show in zijn puurheid, inclusief kleine foutjes. Dat je de kijker je je show schenkt op exact dezelfde manier als het publiek die voor mijn neus ervaart. En het op een manier te doen zodat het bloed volop door mijn aderen stroomt. Niks zo spannend dan live je ding te mogen doen terwijl half Vlaanderen meekijkt. Noem het een persoonlijke uitdaging.” Tijdens een live-uitzending kan zo veel mislopen. “Mijn tekst vergeten? Dat overkwam me de voorbije 15 jaar twee of drie keer. Maar dan zal ik me ook wel redden. Net het gegeven dat het kàn misgaan, prikkelt me. Het zet me nog meer op scherp.”

Geen Sportpaleis

Geubels speelt al jaren live voor een publiek. Maakt het dan echt een verschil als er toevallig een camera filmt? “Voor mij wel. In Vlaanderen speel je nooit voor meer dan 2.000 mensen tegelijk. Het speelt onvermijdelijk door je hoofd dat je publiek dan een veelvoud is. Uiteraard treedt er gewenning op met de jaren, maar ik merk dat mijn lichaam nog steeds reageert als ik het podium opga. Dan zit ik vol adrenaline.”

Eén locatie lijkt uitgesloten: Philippe ziet dergelijk optreden niet zitten in een mastodont als het Sportpaleis. “Omdat zulke zalen me niet liggen. De show is behoorlijk klein en intiem. Die leent zich gewoon niet voor dergelijke megazaal. We hebben nog geen locatie, dat hangt af van de datum die nog moet gekozen worden.” Geubels, die stiekem hoopt op minstens 500.000 kijkers, zegt dat de show inhoudelijk hetzelfde blijft. “Er is alleen veel meer licht nodig, zodat de mensen thuis me ook zien.”

Badjas en pantoffels

De voorbije maanden vonden er al optredens plaats, waarvoor de komiek zich op het podium hult in een badjas en op pantoffels. Na de zomer werkt hij het restant af. In Vlaanderen maar ook in Nederland. “Ik heb nog 80 voorstellingen te gaan. Het zijn er veel, maar vroeger waren het er nog meer. In principe kan ik een heleboel data toevoegen want ik kreeg zopas te horen dat alle shows in Nederland zijn uitverkocht. Maar ik ben niet meer zo jong als vroeger, ik let er meer dan voorheen op dat het niet uit de hand loopt. Ik heb bij onze noorderburen wat gas teruggenomen.” Maakt het hem niet nerveus dat er nog zoveel voorstellingen wachten? “Het is mijn job hè”, lacht hij luid. “Ik zou zenuwachtiger zijn mocht mijn agenda leeg ogen.”

Je zou haast vergeten dat hij ook voor televisie aan de slag is. Er komt een nieuw seizoen van Hotel Romantiek, er zijn opnames van het gloednieuwe De makkelijkste quiz, en er wordt gesproken over een nieuw seizoen van Taboe. “Je wil niet weten hoe waanzinnig druk mijn agenda momenteel is. Zolang daarin niet overdreven wordt, is het oké. Maar ik ga niet meer eindeloos veel werken ‘omdat het kan’.” Er is ook nog een partner en een kind. “Voila. Daarom zorg ik ervoor dat alles meer in evenwicht is. Als je niet oplet, begint het werk alles te overheersen. Dat wil ik niet meer. Zo zit er zelfs binnenkort wat vakantie in Kroatië in.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER