Yannis Markopoulos (84) overleden, componist van "Who pays the ferryman"

De Griekse componist Yannis Markopoulos had een wereldhit met de muziek van de tv-reeks “Who pays the ferryman”. Hij werkte ook samen met de Belgische bas-bariton José Van Dam. 

Yannis Markopoulos is “naar de overkant gevaren”. De Griekse componist raakte internationaal bekend met de muziek voor de BBC-reeks “Who pays the ferryman” uit 1978. Een spannende tv-serie over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog op Kreta. Daar werd Markopoulos zelf geboren.

Markopoulos was naast Vangelis en Mikis Theodorakis een van de bekendste Griekse componisten. Hij studeerde viool en compositie en schreef muziek voor theater, ballet en film. Tijdens het militaire regime in Griekenland verbleef Markopoulos enkele jaren in Engeland, waar hij muzikaal ook heel productief was. 

Zijn grootste succes was het thema voor de tv-reeks “Who pays the ferryman”, waarin hij Griekse volksinstrumenten introduceert in klassieke muziek. Niet enkel de BBC-reeks werd internationaal bekeken en geprezen, ook in ons land, maar het muzikale thema werd een hit en stond in vele hitlijsten. De titel van de reeks verwijst naar de Griekse mythologie, waarbij overledenen een munt meekrijgen, om Charon te betalen. Dat is de veerman die hun zielen de rivier de Styx overvaart naar Hades, de onderwereld.

Markopoulos werkte ook samen met de bekende Belgische bas-bariton José Van Dam en het koor en orkest van de Vlaamse Opera voor het werk "De liturgie van Orfeus".

Yannis Markopoulos overleed zaterdag aan de gevolgen van kanker. Hij werd enkele dagen lang opgebaard in de kathedraal van Athene en is op 15 juni begraven. De Griekse premier Mitsotakis en ook andere politici bewijzen hem grote eer op sociale media. 

Meest gelezen