Griekse kustwacht breidt zoekgebied uit na bootramp, maar weinig hoop op overlevenden

Na de zware scheepsramp voor de Griekse kust woensdag waarbij vermoedelijk honderden migranten omkwamen, heeft de Griekse kustwacht het zoekgebied vrijdag opnieuw uitgebreid. Volgens Griekse media zal de zoektocht later op de dag echter worden gestaakt omdat er geen hoop meer is dat er nog overlevenden zijn. De Verenigde Naties vraagt intussen een onderzoek naar de ramp.

gjs
Bron: reuters, belga

Donderdagavond zijn 9 van de 104 overlevenden van de bootramp gearresteerd in de havenstad Kalamata. De Egyptenaren worden ervan verdacht de mensensmokkelaars te zijn die verantwoordelijk zijn voor de zware scheepsramp. Volgens de kustwacht zijn de Egyptenaren tussen de 20 en 40 jaar oud. Ze worden beschuldigd van doodslag door nalatigheid, mensenhandel en het vormen van een criminele organisatie.

Een van de opgepakte Egyptenaren.© REUTERS

De vissersboot, met naar schatting 500 tot 700 mensen aan boord, zonk woensdagavond in internationale wateren op ongeveer 50 zeemijl ten zuidwesten van het schiereiland Peloponnesos. Er zou massale paniek zijn uitgebroken aan boord, waardoor het overvolle vaartuig kapseisde. Sindsdien zijn 78 dodelijke slachtoffers geborgen. De autoriteiten vermoeden dat de boot zeer snel zonk. Dat is waarschijnlijk de reden waarom de mensen die onder het dek zaten niet konden ontsnappen. Volgens overlevers zaten in het ruim tot wel 100 kinderen.

De Griekse kustwacht bergt een van de lichamen.© REUTERS

Voor de familieleden van migranten op de boot is het bang afwachten. De vrouw van de 34-jarige Kassam Abozeed, die in Duitsland woont, had volgens haar man 4.100 euro betaald om de oversteek te maken met het schip. Hij heeft al acht dagen niet van haar gehoord

Onderzoek

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties roept ondertussen op tot een onderzoek naar de ramp. De boot was vertrokken in de Oost-Libische havenstad Tobroek, zo’n 350 kilometer ten zuiden van Kreta, en was volgens de Griekse kustwacht dinsdagmiddag al gespot door een vliegtuig van de Europese grenswacht Frontex, dat het schip urenlang volgde. Zo’n twaalf uur voor de ramp zou voor het eerst al contact gelegd zijn met de opvarenden. Zowel de autoriteiten als schepen in de buurt boden volgens de kustwacht hulp aan. De migranten kregen eten en drinken, maar verdere hulp sloegen ze af. Hoe het kan dat het toch tot een ramp gekomen is, moet voor de VN onderzocht worden.

Onderkoelde overlever.© EPA-EFE

Ondertussen zijn de eerste overlevenden naar een opvangcentrum ten noorden van Athene gebracht. Daar kunnen ze geregistreerd worden en asiel aanvragen. Alleen de negen vermoedelijke smokkelaars blijven in hechtenis in Kalamata.

LEES OOK. Al minstens 79 dodelijke slachtoffers na schipbreuk voor Griekse kust: “Het aantal vermisten is nog erg hoog”

Het ongeluk vond plaats in de buurt van het diepste punt van de Middellandse Zee, de Calypso Deep. De zee is daar tot 5.267 meter diep. Het zal daarom moeilijk zijn om het wrak te bergen. Dat is volgens experts te complex en duur.

Protest

In de Griekse hoofdstad Athene hebben intussen meer dan duizend mensen geprotesteerd tegen het optreden van de Griekse kustwacht, of het gebrek daaraan. Allerlei organisaties en betogers spaarden ook hun kritiek niet voor de NAVO-landen en de Europese Unie, die volgens hen niet voldoende doen om de voortdurende migratiestroom aan te pakken. “Ze hebben van de Middellandse Zee de zee des doods gemaakt”, scandeerden betogers. Ook op andere plaatsen in het land wordt geprotesteerd.

In Athene werd er geprotesteerd.© AFP

De overvolle boot, die uiteindelijk kapseisde.© REUTERS

Overlevers worden verzorgd en opgevangen© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer