Op kot of niet? 85.000 studenten van unief of hogeschool in Gent krijgen de vraag

De Universiteit Gent en de hogescholen vragen volgend academiejaar aan elke student of hij op kot gaat tijdens de studie. Dat gebeurt op vraag van de stad. Als de student dat wil, kan hij bijkomende info geven over de locatie en de prijs. De gegevens worden anoniem verwerkt, ze moeten een realistisch beeld geven van de nood aan studentenkamers in de stad. In Gent zijn er ongeveer 85.000  studenten. 

In Gent zullen studenten die zich (her)inschrijven voor het volgende academiejaar aan de universiteit of een hogeschool allemaal de vraag krijgen waar ze tijdens hun studie zullen verblijven. Wie op kot gaat, kan deelnemen aan een uitgebreidere bevraging over de kotprijs en de wijk waarin de studentenkamer ligt. Er is een protocol afgesproken met de hogere onderwijsinstellingen om de gegevens anoniem door te spelen aan de stad. De data kunnen dus niet gebruikt worden om controles uit te voeren of boetes uit te delen aan wie de regels niet volgt. Dat was een erg belangrijke voorwaarde voor de betrokken instellingen. De UGent voert zelfs een bijkomend onderzoek naar het delen van vertrouwelijke gegevens, ook al zijn ze anoniem. 

De cijfers die de stad nu heeft, dateren van 2021. Toen voerde een onderzoeksbureau een steekproef uit waaruit bleek dat er naar schatting 50.000 kotstudenten zijn in Gent. 10.000 studenten zitten op kot in een gewone gezinswoning en niet op studentenkamers. Ze wonen er samen en zetten zo extra druk op de huizenmarkt in Gent. Een 35.000-tal studenten pendelt. 

De keuze voor de gezinnen op de huurmarkt verkleint doordat studenten de woningen innemen en dat drijft de prijzen op. Uit de steekproef bleek ook dat 15 procent van de studenten die niet op kot zit, dat graag zou willen. De druk is, sinds 2021, enkel toegenomen. De stad hoopt met de bevraging via de hogere onderwijsinstellingen betrouwbare nieuwe data te verzamelen. Intussen swingen de prijzen voor een kot in Gent almaar meer de pan uit. Ook hier speelt het principe van vraag en aanbod. 

Gent gaat de nieuwe verzamelde data afzetten tegen andere info over het aantal ingeschreven studenten, het aantal vergunde koten en de studentenkamers die de hogere onderwijsinstellingen zelf aanbieden. De stad wil zo een realistisch kader om een aanpak op af te stemmen. 

Clusters

De stad schuift nu al naar voren dat er grotere hubs moeten komen waar studenten wonen. Dat maakt het makkelijker om de leefbaarheid te bewaren en bijvoorbeeld ook de mobiliteit goed af te stemmen. De stad is het idee van die zogenaamde studentendorpen genegen. Intussen springen ook meer projectontwikkelaars op de kar om studentenprojecten te bouwen met tientallen, soms zelfs honderden kamers. De clustering past in de verschuiving die binnen de hogere onderwijsinstellingen zelf bezig is. UGent gaat in de toekomst bijvoorbeeld ook de activiteiten verzamelen op enkele kernlocaties. 

De Gentse studentenraad roept wel op om bij grote bouwprojecten voldoende basiskamers te voorzien voor studenten die het minder breed hebben. Intussen gaan onderwijsinstellingen op zoek naar studentenkamers buiten de stad. De UGent huurt zo kamers in Brugge, er is overleg om ook in Merelbeke of Melle studentenkoten te voorzien. 

Bijkomende maatregelen

Gent wil niet alleen meer, maar ook betere koten. Kotbazen moeten een conformiteitsattest voorleggen dat aantoont dat de studentenkamers aan de basisvereisten voldoen. De stad controleert sinds kort ook op het oneigenlijk gebruik van gezinswoningen als kot. Ze doet dat enkel op plekken waar er nieuwe koten worden bijgebouwd. Daarnaast heeft Gent sinds 2021 de tweedeverblijfstaks verhoogd van 1.200 naar meer dan 1.500 euro. Die maatregel moet ouders ontraden een woning te kopen om hun studerende kinderen (en vrienden ervan) in onder te brengen. 

Meest gelezen