Het eerste voorwerp dat bewonderd kan worden, is een zogeheten ‘honingpot’.© RR

Tongeren showt verborgen erfgoedschatten in gouden vitrine

Tongeren -

Bezoekers van het Praetorium kunnen voortaan kennismaken met verborgen parels uit het erfgoeddepot. Er wordt telkens één object tentoongesteld in ‘De Retroscoop’, een vitrine op een gouden sokkel.

Op het balieplein in het administratief centrum Praetorium is een vitrine op een gouden sokkel geplaatst. In ’De Retroscoop’ wordt telkens een ander object uit het erfgoeddepot of het stadsarchief tentoongesteld. “In het Gallo-Romeins Museum worden al heel wat resten en objecten getoond, maar daarnaast zijn er nog tal van verborgen parels”, zegt burgemeester Patrick Dewael. “Dit zijn stukken die onder het spreekwoordelijke stof in ons erfgoeddepot liggen, die recent aan het licht kwamen tijdens opgravingen of worden bewaard in het stadsarchief. Ook deze schatten vertellen boeiende verhalen en verdienen een plek in de schijnwerpers.”

Honingpot

Zo ontstond het idee om regelmatig één van dueparels aan het publiek te tonen. Het eerste voorwerp dat bewonderd kan worden is een zogeheten ‘honingpot’. Gek genoeg is dit geen pot waarin honing werd bewaard, maar hij werd wel gebruikt om suiker te raffineren. De pot werd opgegraven aan de Beukenbergweg en is een tweehonderdtal jaar oud. “In de Retroscoop gaan we regelmatig een ander object uit het stadsarchief of erfgoeddepot tentoonstellen. Dat kan gaan om een archiefstuk, een beeldje… maar ook om een net opgegraven middeleeuwse kruik of Romeinse speld. Op die manier laten we de Tongenaar keer op keer kennismaken met een stukje ongekend verleden van de stad”, verduidelijkt Gerard Stassen, schepen van Erfgoed. In de Retroscoop wordt een tekst met info over het object voorzien. De gouden vitrine is enkel te bezichtigen tijdens de openingsuren van het Praetorium.  (diro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer