Hendrik Vos kadert de opkomst van extreemrechts in Europa: “Centrumpartijen worden zenuwachtig”

Rechts-populisme is aan een opmars bezig in Europa. Na Italië komt er ook in Finland een extreemrechtse partij in de regering. Business AM vroeg aan politicoloog Hendrik Vos van de UGent hoe dit komt en wat het betekent voor de toekomst.


Luister hier naar het volledige interview met Hendrik Vos:


In het nieuws: Petteri Orpo heeft in april de Finse parlementsverkiezingen gewonnen met zijn conservatieve Nationale Coalitiepartij. Nu hij de onderhandelingen voor een nieuwe Finse regering heeft afgerond, wordt duidelijk dat ook de rechts-populistische Finnenpartij mee mag besturen.

  • Vos: “De opkomst van extreemrechts is niet nieuw. Ik denk dat wij onze eerste zwarte zondag beleefd hebben in 1991, de verkiezingsdoorbraak van het Vlaams Blok toen. Op dat moment zag je ook al in een aantal andere Europese landen, zoals in Frankrijk met het Front National, dat extreemrechts zich politiek duidelijker begon te manifesteren. Men begon in te spelen en een onrust aan te wakkeren. Dat is in de loop van de voorbije decennia met golven blijven terugkeren. Vandaag zit je weer in zo’n golf waarin men duidelijk een gevoelige snaar raakt.”

Kracht van sociale media

  • “Als je de statistieken over economische prestaties, armoede en sociale bescherming bekijkt, dan doen wij het in Vlaanderen en Europa helemaal niet slecht in vergelijking met de rest van de wereld. Rechtse partijen slagen er wel in om een ander beeld te creëren, het gevoel dat het hier wel zeer slecht gaat.”
  • “Die partijen worden wel geholpen door sociale media. Ze kunnen hun eigen nieuws zetten en slagen er ook in om dat op een verstandige manier te doen. Waardoor dat dat wel een dominante opvatting lijkt te worden. Dat is iets waar de meer klassieke partijen niet mee vertrouwd zijn en dan zelf zenuwachtig worden“, aldus Vos. “Ofwel gaan ze met elkaar in de clinch, ofwel proberen ze die extreemrechtse partijen achterna te hollen. Dan krijg je een chaotische poging om daar een antwoord op te formuleren.”

Goed beleid

  • “Iets waar partijen overal in Europa op dit moment mee worstelen, is hoe je omgaat met een aantal claims die soms zo van de pot gerukt zijn. Die vroeger heel snel opzij zouden worden geschoven, maar die nu wel blijven leven op bepaalde fora of op sociale media. Om daar een verweer tegen te hebben, dan moet je sterk in je schoenen staan. Dat is allemaal niet zo eenvoudig en nogal nieuw.”
  • “We moeten ook gewoon goed beleid blijven voeren, dat is het belangrijkste. Je merkt vaker en vaker dat partijen daar niet voor beloond worden. Dat alleen is blijkbaar onvoldoende om kiezers nog te overtuigen. En dat maakt de uitdaging des te groter. Eens je verantwoordelijkheid draagt, en dat geldt net zo goed ook voor die hele rechtse partijen, dan moet je in de meeste gevallen wel compromissen sluiten”, beluit Vos.
Meer