Junior Verbeeke

Seizoen van strandredders officieel gestart in Blankenberge met "drenkeling" Tom Waes

In elke kuststad of -gemeente staan er vanaf vandaag opnieuw redders aan zee. Ze zijn met 1.400 voor de hele zomer. Om te tonen dat ze er helemaal klaar voor zijn, konden de redders al eens oefenen in Blankenberge, met Tom Waes als drenkeling.

De zomer kan écht beginnen. Vanaf nu staan er in elke badplaats redders op het strand. In Blankenberge is het seizoen van de kustredders officieel afgetrapt bij de vernieuwde pier. De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) schakelde daarvoor acteur Tom Waes in. Als drenkeling werd hij gered tijdens een spectaculaire oefening.

"Het is een van de mooiste dagen van het jaar en je denkt dat je zonder problemen de zee in kan, maar er was toch een probleem", reageert Waes. "Ik kan heel goed zwemmen en ik probeer een rechte lijn te houden, maar na een minuut was ik al afgeweken. Als je niet kan zwemmen, ben je verloren."

"Elk jaar hameren de redders op hetzelfde: zwem in de bewaakte zones en hou je aan de regels. Dat is echt wel nodig. We moeten respect hebben voor de redders, want zij houden ons een hele dag in de gaten en zorgen dat wij niet verdrinken." 

BEKIJK - Drenkeling Tom Waes: "Tegen de stroming van het water kan je niet vechten":

Videospeler inladen...

Elk jaar problemen

Vorig jaar moesten de redders nog meer dan 700 mensen in moeilijkheden helpen."Via verschillende campagnes proberen we strandgangers ervan te overtuigen dat ze in de eerste plaats zélf moeten bijdragen tot een veilige strandvakantie", zegt An Beun, algemeen directeur van het IKWV. "De redders staan natuurlijk altijd paraat om te helpen waar nodig, maar als strandgast zorg je voor een groot deel zelf voor je eigen veiligheid." 

Tom Waes (r) wordt uit de zee gehaald.
Junior Verbeeke
Algemeen directeur van het IKWV An Beun, Tom Waes en hoofdredder Tom Cocle.
Junior Verbeeke

Meest gelezen