Amaury Michaux

Nieuwe Brusselse straat wordt vernoemd naar vermoorde sekswerker Eunice Osayande

De verbindingsstraat tussen de Aken- en Willebroekkaai in Brussel heet voortaan de Eunice N. Osayande-straat, vernoemd naar de sekswerker die in 2018 vermoord werd. Op die manier vraagt de stad blijvende aandacht voor alle vrouwen die het slachtoffer zijn van mensenhandel, seksueel geweld en vrouwenmoord.

De Aken- en Willebroekkaai zijn sinds kort verbonden met een nieuwe straat. Stad Brussel kiest voor de "Eunice N. Osayandestraat" als straatnaam en brengt hiermee een eerbetoon aan de Nigeriaanse sekswerker die in juni 2018 brutaal vermoord werd achter het Noordstation.

"Eunice was een sekswerker van Nigeriaanse origine die in de handen van mensensmokkelaars viel toen ze in 2016 naar België kwam voor een beter leven. Ze werd tot seks gedwongen en werd in 2018 gewelddadig om het leven gebracht door een ontevreden klant", vertelt de Brusselse schepen Ans Persoons (Vooruit).

We mogen zulke dingen als samenleving niet tolereren

Schepen Ans Persoons (Vooruit)

De Stad Brussel is al een tijdje bezig met het vervrouwelijken van de Brusselse straatnamen. "Tot nu toe hebben we steeds gekozen voor markante vrouwen met een uitzonderlijk talent of een opvallende verwezenlijking. Maar feminisme gaat niet enkel om vrouwen die uitblinken in iets", aldus Persoons. "Het gaat ook over de strijd en rechten van kwetsbare vrouwen. Met het vernoemen van deze straat naar Eunice willen we al die vergeten vrouwen die slachtoffer zijn van vrouwenhandel, van seksueel geweld en vrouwenmoord ook in de kijker te plaatsen."

"Dit gaat het probleem uiteraard niet oplossen, maar is wel een manier om mensen bewust te maken dat dit nog altijd een probleem is.  We hopen dat Eunice niet voor niets gestorven is. We mogen zulke dingen als samenleving niet tolereren."

Meest gelezen