NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg (links) en de Amerikaanse president Joe Biden (rechts)© AP

“President Biden heeft NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg gevraagd om op post te blijven”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gevraagd om nog een jaar aan te blijven. Dat melden Noorse media.

jvh
Bron: BELGA

De 64-jarige Stoltenberg werd op 1 oktober 2014 benoemd als secretaris-generaal voor een termijn van vier jaar. Hij heeft er inmiddels twee termijnen opzitten, en zijn functie is verlengd tot 30 september 2023. De 31 lidstaten van het bondgenootschap zijn op zoek naar zijn opvolger, maar vinden voorlopig geen consensus over een kandidaat.

Volgens de Noorse publieke omroep NRK en de krant Dagens Naeringsliv, die anonieme bronnen citeren, pleit dit voor een herbenoeming van Stoltenberg tot een top die van 9 tot 11 juli 2024 plaatsvindt in Washington D.C., en die in het teken staat van de 75ste verjaardag van het Atlantisch bondgenootschap. “De oorlog in Oekraïne en het nog onvoltooide NAVO-lidmaatschap van Zweden zijn sterke argumenten om nu niet van secretaris-generaal te wisselen”, schrijft de krant.

Biden, wiens land de beslissende stem heeft in de kwestie, zou Stoltenberg tijdens een vergadering in het Witte Huis deze week dan ook gevraagd hebben om op post te blijven. Die laatste zou dat in februari al eens geweigerd hebben. Dinsdag maakte “het machtigste land in het bondgenootschap het nog duidelijker: deze keer accepteert de Amerikaanse president geen nee”, aldus de krant.

Stoltenberg van zijn kant heeft altijd gekozen voor een formulering die voldoende vaag was om de deur niet helemaal dicht te doen. “Ik ben niet van plan om een verlenging van het mandaat te vragen”, herhaalde hij vrijdag in Brussel, aan het einde van een vergadering van de NAVO-ministers van Defensie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer