© Photo News

Voor chemie- en farmabedrijven blijft stroomfactuur veel te hoog

Jaar na jaar hamert de chemie- en farmasector op dezelfde nagel: de energiefactuur in vergelijking met de buurlanden is veel te hoog. “Het blijft wachten op een coherent energiebeleid. We worden wat ongeduldig”, zegt essenscia-voorzitter Wouter De Geest.

De hoge lonen en de dure energiefactuur: het zijn de twee handicaps waar essenscia - de federatie die de chemie- en farmabedrijven in ons land vertegenwoordigt - traditioneel ten strijde tegen trekt. Door de tax shift van de regering en de aangehouden loonmatiging kon de loonkloof met de buurlanden worden ingekort, erkent essenscia. Aan de energiehandicap verandert evenwel niets. “We wachten al vele jaren”, aldus De Geest, naast voorzitter van essenscia ook topman van BASF Antwerpen.

Voor de chemie- en farmabedrijven ontbreekt het ons land aan een echt energiebeleid. “We hameren er elk jaar op. We zien geen grote stappen naar een coherent energiebeleid”, vindt De Geest. Een gemiddelde chemische installatie kampt met een kostenhandicap voor stroom van 16 tot 40 procent in vergelijking met de buren. “Toch merkwaardig groot”, aldus de essenscia-voorzitter.

Een groot deel van de stijgende stroomfactuur is het gevolg van de huidige subsidiëring van hernieuwbare energie, stelt essenscia vast. De gezinnen en bedrijven, vooral de energie-intensieve, betalen de factuur. “Onhoudbaar”, zo concludeert De Geest. Hij geeft Duitsland als voorbeeld, waar nieuwe offshore windparken het met nul euro subsidie kunnen stellen. “Bij ons kost dat miljarden”.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer