Vernietigend rapport over politie Minneapolis: "Systemisch racisme en jaren van buitensporig geweld leidden tot dood George Floyd"

De politie van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft zwarte en inheemse Amerikanen jarenlang systematisch gediscrimineerd en geregeld buitensporig geweld gebruikt. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een rapport van het ministerie van Justitie, dat er kwam na de dood van de zwarte man George Floyd, in 2020. Al die patronen binnen de werking van de politie hebben uiteindelijk tot de dood van Floyd geleid, stelt het rapport.

Drie jaar geleden kwam in Minneapolis de zwarte man George Floyd om het leven door een knieklem van de blanke politieagent Derek Chauvin. Ongeveer een jaar later, een dag na de veroordeling van Chauvin, startte het Amerikaanse ministerie van Justitie met een onderzoek naar het gedrag van de politie van de stad.

Na twee jaar onderzoek ligt er een vernietigend rapport op tafel. Volgens het ministerie van Justitie is de politie jarenlang schuldig geweest aan systemisch racisme tegenover zwarte en inheemse burgers van de stad. Dat uitte zich onder meer in het overmatig patrouilleren in buurten met gekleurde inwoners. De politie maakte zich ook schuldig aan racisme tijdens het fouilleren en in de boeien slaan van verdachten. 

"Ongerechtvaardigd dodelijk geweld"

Volgens het rapport gebruikte de politie ook geregeld buitensporig geweld, waaronder "ongerechtvaardigd dodelijk geweld". De politie gebruikte jarenlang gevaarlijke technieken en wapens tegen burgers die enkel een lichte overtreding hadden begaan of zelfs helemaal geen overtreding, stelt het rapport. De politie gebruikte ook geweld om mensen te straffen die agenten kwaad hadden gemaakt of kritiek hadden geuit op de politie. Klachten over buitensporig gedrag van de politie werden dan weer weggemoffeld of niet onderzocht. 

Het ministerie baseerde zijn onderzoek onder meer op documenten over incidenten, beelden van camera's die agenten op het lichaam droegen, gegevens die door de stad en de politie werden verschaft en gesprekken met onder anderen agenten en inwoners. De conclusie van het ministerie is dat al die jarenlange patronen binnen de politie uiteindelijk tot de dood van George Floyd hebben geleid.

Hervormingen

Het gevolg van dit rapport is dat de politie van Minneapolis nu verplichte hervormingen zal moeten doorvoeren, die goedgekeurd moeten worden door een federale rechter en onafhankelijk opgevolgd zullen worden. Toch heeft het rapport ook goede woorden over voor de politie van de stad, want het stelt dat de hervormingen al volop aan de gang zijn. Zo is die bewuste knieklem die tot de dood van Floyd heeft geleid niet meer toegelaten. Ook het gebruik van bepaalde wapens om menigten onder controle te houden is niet meer toegelaten zonder voorafgaande toestemming van de politiechef.

BEKIJK - Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland: "George Floyd had nog moeten leven.":

Videospeler inladen...

Meest gelezen