Eerste vrouwelijke chef-dirigent Elim Chan vertrekt bij Antwerp Symphony Orchestra

Het komende concertseizoen wordt het laatste in Antwerpen voor de Hongkongse dirigent Elim Chan. Ze is sinds 2019 chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra - als eerste vrouw in die functie - maar zoekt straks andere horizonten op.Ā 

"Elim Chan wordt over de hele wereld gevraagd als gastdirigent, en heeft beslist om een stap terug te zetten van het chef-dirigentschap", laat het Antwerp Symphony Orchestra weten. Komend seizoen '23-'24 wordt haar laatste. Deze zomer neemt Elim Chan nog een album op met het orkest, met muziek van onder meer Maurice Ravel en Sergej Prokofjev. Haar laatste concerten als chef-dirigent zijn gepland voor mei volgend jaar.

In 2019 werd Elim Chan aangesteld in Antwerpen als eerste vrouwelijke chef-dirigent. Vorig jaar was haar contract nog verlengd tot 2025, maar daar komt nu toch vroeger een eind aan. "Sindsdien is Chans internationaal profiel in een stroomversnelling geraakt", klinkt het in Antwerpen. Als veelgevraagd gastdirigent trad ze onder meer op met het Los Angeles Philharmonic en het Bayerische Rundfunk Orchester en is ze momenteel artist in residence bij de Wiener Musikverein. En ze is nog altijd maar 36 jaar...

Elim Chan reageert: "Mijn tijd bij het Antwerp Symphony Orchestra was op zoveel niveaus belangrijk. We hebben samen kunnen leren en groeien en ik wens het orkest veel succes toe. Ik koester fijne herinneringen aan mijn tijd in Antwerpen, aan het samenwerken en touren met het orkest, en ik kijk ernaar uit om in de toekomst opnieuw terug te keren naar het prachtige Antwerpse publiek."

Ook Joost Maegerman, intendant van het Antwerp Symphony Orchestra, kijkt tevreden terug: "Onder leiding van Elim Chan beleefde het orkest de afgelopen jaren een indrukwekkende artistieke groei, ook tijdens de woelige coronaperiode. Ze heeft niet alleen de internationale bekendheid van het orkest vergroot en deuren geopend bij tournees, maar ook voor een verjonging van het publiek gezorgd. Bovendien is mede dankzij Elim een vrouwelijke dirigent een vanzelfsprekendheid geworden in de Benelux. Het is begrijpelijk dat jonge veelgevraagde dirigenten hun carriĆØre in eigen handen nemen. We wensen Elim dan ook veel succes met het vervolg van haar carriĆØre, en hopen haar na het komende seizoen vaak terug te zien in Antwerpen als gastdirigent."

BEKIJK - Elim Chan in gesprek met VRT NWS (3 oktober 2019):

Videospeler inladen...

Antwerp Symphony Orchestra gaat nu op zoek naar een opvolger voor Elim Chan. Tot die gevonden is, nemen eredirigent Philippe Herreweghe, dirigent emeritus Jaap Van Zweden en verschillende internationaal gerenommeerde gastdirigenten de honneurs waar.

Meest gelezen