Auto-expert schiet Europees plan voor verbrandingsmotoren af: “Realiteitszin ontbreekt”

Zijn de Europese plannen om tegen 2035 enkel elektrische auto’s te produceren wel haalbaar? De CEO van Renault denkt alvast van niet. Business AM legde de vraag voor aan autojournalist Gert Verhoeven.


Beluister hier het volledige gesprek met Gert Verhoeven:


In het nieuws: Luca de Meo, CEO van Renault en voorzitter van de overkoepelende organisatie van Europese autofabrikanten, vindt dat de Europese regelgeving rond verbrandingsmotoren te streng wordt. Hij ziet liever minder beperkingen, zodat de overschakeling naar elektrisch rijden geleidelijker verloopt.

  • Verhoeven: “Europa heeft vooropgesteld dat we elektrisch moeten gaan rijden. Vanaf 2035 mag de verbrandingsmotor niet meer verkocht worden. Politici willen een signaal meegeven. Dat is mooi, maar niet haalbaar. Er zijn problemen met de elektriciteitsproductie, distributie, laadpalen en infrastructuur. Constructeurs hebben zwaar geïnvesteerd in elektrisch rijden. Maar zij zien ook dat men die verbrandingsmotor nog niet direct gaat loslaten.”
  • “Vanaf 2025 moeten nieuwe auto’s voldoen aan de Euro 7-norm voor emissie. Die is bijzonder streng en het is heel duur om motoren te gaan bouwen die daaraan voldoen. Voor een constructeur als Renault is het heel moeilijk om zowel te elektrificeren en te investeren in batterijtechnologie, als ook nog te investeren in een nieuwe generatie verbrandingsmotoren. Constructeurs willen met graagte een motor ontwikkelen, maar als ze niet weten hoe lang ze die nog kunnen commercialiseren, dan is het sop de kool niet waard.”
  • “Een beetje realiteitszin ontbreekt, want het zijn de constructeurs die bepalen wat er op de markt komt. Als zij geen horizon hebben om die complexe dure verbrandingsmotoren te kunnen verkopen over x aantal jaar, gaan die motoren er niet komen. En dan komen we misschien in 2035 of zelfs vroeger in een vacuüm”, voorspelt Verhoeven. “Dan zijn er op de markt voldoende elektrische auto’s, maar zijn onze overheden niet in staat om voldoende elektriciteit te voorzien. En daar stevenen we op af.”
Meer