Direct naar artikelinhoud
NieuwsGeld

Wie veel spaargeld heeft, krijgt makkelijker toegang tot termijnrekening met meer rendement

Wie veel spaargeld heeft, krijgt makkelijker toegang tot termijnrekening met meer rendement
Beeld Photo News

De stijgende rente zet Belgen er massaal toe aan een deel van hun spaargeld op een termijnrekening te plaatsen die hen wat meer rendement kan opleveren dan een klassiek spaarboekje. Maar dat gaat vlotter voor grote spaarders dan klanten die kleinere bedragen te investeren hebben, schrijft ‘De Tijd’.

Op een termijnrekening zet men zijn geld voor een bepaalde periode vast tegen een vooraf bepaald tarief. Netto bieden die rekeningen nu een gemiddelde rente van 1,85 procent, tegen gemiddeld 0,40 procent voor een spaarboekje.

Vooral grote spaarders blijken vlot zo’n termijnrekening tegen aantrekkelijke tarieven te kunnen openen, schrijft ‘De Tijd’. Zij kunnen makkelijker betere voorwaarden krijgen omdat banken vaak hopen dat ze later ook zullen betalen voor andere diensten, zoals beleggingsadvies. Dat kan leiden tot grote prijsverschillen. KBC afficheert nog altijd een rente van 0,01 procent voor een termijnrekening. “Maar voor trouwe klanten met een diverse portefeuille doen we meer”, zegt een kantoorhouder van KBC Private Bank in de krant.

De grootbanken doen ook geen moeite om hun termijnrekeningen in de kijker te zetten. Wie tarieven wil vergelijken, krijgt de raad een afspraak te maken voor een kantoorbezoek. Bij Belfius kan men online geen termijnrekening openen.