Jongen (16) verdrinkt in Ourthe, ook in Doornik jongeman overleden tijdens zwempartij

Themabeeld© Shutterstock

Een jongeman van zestien jaar oud is vrijdag verdronken in de Ourthe ter hoogte van Barvaux, bij Durbuy, toen hij er verkoeling zocht met twee vrienden. Edouard was een niet-begeleide minderjarige Kameroener die drie weken geleden in België was aangekomen, zo meldt het parket van Luxemburg zaterdag. In Doornik kwam zaterdag een twintiger te overlijden tijdens een zwempartij.

lto
Bron: BELGA, La Libre, Sudinfo, De Telegraaf

Het incident gebeurde rond 18.00 uur. Volgens een vrouw die zich aan de andere kant van de oever bevond en dus als getuige werd verhoord, zaten twee jongens op een ponton, terwijl het slachtoffer in het water was. Volgens zijn vrienden zei de jongen dat hij kon zwemmen tot het midden van de rivier, wat hij vervolgens probeerde te doen.

Maar plots kreeg hij het moeilijk en begon hij te spartelen in het water. De twee anderen doken in de rivier om hem te redden, maar verloren de tiener uit het oog. Een helikopter en duikers werden gestuurd om hem te vinden. Zijn lichaam werd uiteindelijk gevonden op tien meter van de plek waar hij verdronk, op een diepte van ongeveer 2,5 meter.

“Een forensisch arts heeft bevestigd dat het om verdrinking gaat en dus elke interventie van buitenaf uitgesloten”, zo preciseerde een magistrate van het parket nog. Het jonge slachtoffer verbleef in een opvangcentrum van het Rode Kruis.

LEES OOK. Voor kinderen wordt het almaar moeilijker om te leren zwemmen, sector luidt de alarmbel (+)

Ook in Doornik overleed een jonge man tijdens het zwemmen. De twintiger was met twee kennissen aan het zwemmen in het recreatiedomein Carrière de l’Orient , het is nog niet duidelijk was er precies gebeurd is.

De hulpdiensten werden rond 16.00 uur gealarmeerd, waarop een groep duikers, een brandweerwagen, een ambulance en een commandovoertuig ter plaatse werden gestuurd.

De hulp kwam te laat voor de jongeman van twintig jaar, die er was gaan zwemmen met twee vrienden. De oorzaak van de verdrinking is nog niet bekend. De gerechtelijke en politieautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

“Op het eerste gezicht is er niets verdachts. Het gaat om een ongeluk, een tragedie. De zaak bevindt zich in de informatiefase”, zo zegt Vincent Baert, substituut-procureur des Konings van het parket Doornik-Bergen. Het slachtoffer komt uit Celles, een dorp nabij Doornik, aldus Baert.

Het is niet duidelijk of het toegestaan was om te zwemmen op de plek waar het drama zich afspeelde.

Ook in Nederland kind verdronken

Zaterdag overleed in Nederland ook een kind in een recreatiedomein in Friesland. Aan het einde van de middag meldde de politie dat er werd gezocht naar een vermist kind dat mogelijk in het water terecht was gekomen. Brandweer, politie, duikers en omstanders kamden het water uit. Het kind werd gevonden, maar hulpverlening mocht niet meer baten. De politie kan niet zeggen of het kind is verdronken, omdat het onderzoek naar de doodsoorzaak nog moet worden gedaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen