sinenkiy.com.ua

Hittegolf doet verbruik kraantjeswater met 20 procent stijgen

Door het warme weer is er de afgelopen week 20 procent meer leidingwater verbruikt.Ā Dat blijkt uit cijfers van De Watergroep, de grootste drinkwatermaatschappij van Vlaanderen. Ook bij vorige hittegolven was er een gelijkaardige stijging van het verbruik.Ā De drinkwatermaatschappijen roepen op om spaarzaam om te gaan met water.Ā 

De hittegolf liet ons de afgelopen week vaker de waterkraan opendraaien. Volgens De Watergroep is er elke dag zowat een vijfde meer leidingwater verbruikt dan normaal. Ook AquaFlanders, de koepel van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders ziet een gelijkaardige stijging in heel Vlaanderen.

"Het is al verschillende weken droog en intussen zijn de regenwaterputten bij heel wat gezinnen leeg. Mensen met een tuin gaan nu dus kraanwater gebruiken om hun tuin te besproeien. Dat verklaart wellicht de grote toename in dat kraanwaterverbruik", zegt algemeen directeur Carl Heryman van AquaFlanders.Ā 

Wellicht is er ook meer gedoucht en zijn er meer zwembadjes gevuld. "Het gaat om een normaal meerverbruik bij deze temperaturen. Alleen komt deze hittegolf en de bijhorende grote piekverbruiken wel uitzonderlijk vroeg op het jaar."

Toch verwacht AquaFlanders geen tekort aan drinkwater deze zomer. "We hebben voldoende voorraden om de zomer zeker door te komen", zegt Heyrman. "Natuurlijk roepen wij altijd iedereen op om verstandig om te gaan met kraanwater en niets te verspillen."

Vandaag en de komende dagen worden lokale buien verwacht. Het wordt volgende week ook enkele graden minder warm.

Meest gelezen