© Sven Dillen

Lange wachtrijen aan zwembad Kapermolen, waar de politie verscherpt toezicht houdt

HASSELT -

Na incidenten bij het aanschuiven aan de ingang van openluchtzwembad Kapermolen in Hasselt vorig weekend was de politie zaterdag extra aanwezig. Alles bleef dit keer rustig, maar het was eens te meer geduldig schuifelen. Het probleem: de bijkomende redders die nodig zijn, zijn studenten die nu volop in de examens zitten. De politie houdt in elk geval verscherpt toezicht.

Chris Nelis

Met deze temperaturen is er uiteraard geen houden aan: ruim honderd mensen staan achter een hek dat leidt tot de ingang van het Hasseltse openluchtzwembad. Met mondjesmaat worden ze binnengelaten. Evenveel als op dat ogenblik ook het zwembad verlaten. Op een grote teller tegen de wand boven de loketten is te zien hoeveel plaatsen er vrij zijn. En dat tempert de spanning bij de groep wachtenden enigszins.

Jobstudenten

In normale omstandigheden kunnen 1.800 recreanten gelijktijdig een verkoelende duik nemen. Nu mag daarvan de helft binnen. En dat heeft volgens sportschepen Habib El Ouakili (RoodGroen+) zo z’n redenen: “We hebben te weinig redders om het zwembad op volle capaciteit te laten draaien. In juli kunnen we terugvallen op jobstudenten, maar in juni zijn er examens en is dat niet mogelijk.” 

© Sven Dillen

Knelpuntberoep

Bovendien is, volgens El Ouakili, de functie van redder een knelpuntberoep. “Om mensen toch te laten genieten en hun veiligheid te garanderen, worden de toegelaten aantallen zwemmers gekoppeld aan het aantal beschikbare redders”, gaat de schepen verder. “Het staat trouwens wettelijk vast hoeveel er dat moeten zijn, in verhouding tot het aantal recreanten. We hebben niet alleen aan het zwembad een bord hangen waarop te lezen staat hoeveel mensen er zijn en wat het maximale aantal is. Dat is ook op de website van de stad te zien.”

Vorig weekend liep het toch uit de hand: er was behoorlijk wat duw- en trekwerk in de rij wachtenden en een aantal jongeren sprong gewoon over het hek. Heel wat extra agenten dan ook aan Kapermolen zaterdag. “We hebben extra veiligheidsagenten ingezet”, zegt El Ouakili. “En daarnaast zijn er ook politieagenten die in en rond de zone patrouilleren en ingrijpen. Als dat nodig is.”

Draad

El Ouakili: “Er zullen ook extra identiteitscontroles plaatsvinden. Als er mensen over de draad klimmen, is het niet de taak van de redder om hier tegen op te treden. Die moet zich enkel bezighouden met zijn kerntaak: toezicht houden op mensen die aan het zwemmen zijn. We willen met een verscherpt toezicht ook een heel duidelijk signaal geven aan mensen die vinden dat ze de regels niet moeten respecteren. We aanvaarden dat niet. Het maakt mij niet uit waar ze vandaan komen, maar we gaan geenszins toelaten dat ze andere mensen en ook zichzelf in gevaar brengen.”

© Sven Dillen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer