© AP

Washington en Peking “werken nauw samen” rond Noord-Korea

De Verenigde Staten en China “werken nauw samen” in het dossier rond Noord-Korea. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis dinsdag.

De mislukte rakettest die Noord-Korea zondag uitvoerde, “heeft aangetoond waarom we zo nauw samenwerken met China sinds de ontmoeting tussen de Amerikaanse en Chinese president in Mar-a-Lago (Florida)”, zei Jim Mattis tegen een journalist op zijn vlucht naar het Midden-Oosten. De samenwerking moet de situatie in Korea “onder controle houden en nucleair ontladen”. Het doel wordt volgens de buitenlandminister uitgedragen door China, Amerika, Zuid-Korea en Japan.

Noord-Korea ontwikkelt een nucleaire ballistische raket om op Amerikaans grondgebied af te sturen. Het wapen kampt met technische problemen maar de intensiteit waarmee Noord-Korea het test, verontrust de strategen van het Pentagon. Het is niet geweten wanneer de intercontinentale raket klaar is, maar het Pentagon denkt dat het binnen de twee jaar is. Anderen menen dat het langer zal zijn omdat het een huzarenstukje is om de kop van het projectiel, waar de nucleaire bom zit, te bouwen en te testen. Die moet bestand zijn tegen extreme hitte en schokken voor wanneer de raket weer in de atmosfeer komt.

Minister Mattis is dinsdag aangekomen in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad om er zijn bezoek aan het Midden-Oosten af te trappen. Hij doet ook nog Egypte, Israël, Qatar en Djibouti aan.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer