Hoe een boycot van aardbeien Spanje in een politieke en ecologische crisis stort

Dat onze supermarkten het hele jaar door seizoensfruit en -groenten verkopen, is te danken aan het extensieve landbouwsysteem van Spanje. Maar hierdoor verandert het land in een woestijn, tegen de achtergrond van een nieuwe politieke crisis.

Waarom is dit belangrijk?

Spanje is zowel een van de belangrijkste fruit- en groente-exporterende landen in de Europese Unie als een van de landen die het hardst door de droogte worden getroffen. Dat is geen toeval.

Andalusië, in het zuiden van Spanje, is een woestijngebied. En toch wordt hier alles verbouwd, inclusief aardbeien, een vrucht die bijzonder veel water nodig heeft - tot meerdere keren per dag bij zeer warm weer.

Landbouw zet de natuurgebieden onder druk

De conservatieve regering van de autonome provincie heeft echter besloten om clandestiene waterputten op grote schaal te legaliseren: tot 1.000 illegale putten zullen eindelijk als volkomen normaal worden beschouwd, ook al pompen ze r

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer