‘Beeldig Lommel’ klaar voor 50.000 bezoekers: “We delen water uit en plaatsen levende standbeelden in de schaduw”

Lommel -

Lommel maakt zich op voor een kleine volksverhuizing. Het internationale festival voor levende standbeelden ‘Beeldig Lommel’ strijkt dit weekend neer in het centrum. De stad is klaar voor 50.000 bezoekers en neemt extra maatregelen tegen de hitte.

Geert Van Baelen

Na een gedwongen coronapauze, kan Lommel dit weekend eindelijk de 13 de editie van het topevenement voor levende standbeelden organiseren. Geen statige bedoening want in totaal zorgen ruim 200 straatartiesten voor heel wat kleurrijke taferelen in de Lommelse centrumstraten. Organisatorisch wordt niets aan het toeval overgelaten om van dit gratis gebeuren een toeristische topper te maken. “We gaan niet klagen, want het weer is uitzonderlijk goed. We maken ons dan ook klaar om een massa van 50.000 mensen te ontvangen ”, vertelt burgemeester Bob Nijs (cd&v). “Langs het traject voorzien we de nodige verkoeling door gratis water uit te delen. En bij de opstelling van de artiesten hebben we gelet op de aanwezigheid van de schaduw.” Geen overbodige luxe, want we zagen na enkele uren een levend standbeeld op adem komen bij het Rode Kruis.  

Internationaal

Het publiek lust er alvast pap van want al meteen na de start was het zaterdag al gezellig druk l wandelend trekt een wereld waarin fantasie geen grenzen kent, aan de bezoekers voorbij. Artiesten van ruim twintig nationaliteiten zakken af naar Lommel, vanuit Spanje, Portugal en Griekenland, maar ook acts uit Oekraïne en Rusland staan hier op wandelafstand van elkaar. Achter de schermen is een team maanden zoet geweest met de voorbereiding. “Met een sterke ploeg beginnen we al in september met de opstart”, vertelt Lucien D’Joos van de organisatie. “We doen veel prospectie, maar heel wat artiesten melden zich ook spontaan aan. Zo konden we uit 260 acts kiezen. Dat is eigenlijk het mooiste compliment voor ons, dat iedereen die iets betekent als straatartiest in Lommel wil meedoen.” Tijdens het weekend wordt de organisatie versterkt met een legertje van een honderdtal vrijwilligers.

Blind

Een grote toegankelijkheid is ook een sleutelwoord. Zaterdagmiddag werd een aparte rondleiding voorzien voor blinden en slechtzienden. Al zes edities verzorgt Nicole Lafosse hierbij de audiodescriptie. “Dan geef ik gesproken beschrijving van de beelden, hun compositie en de outfit. Ook hun eventuele handelingen probeer ik zo te beschrijven dat de mensen zich een voorstelling kunnen maken.” Eén van de deelnemers is de slechtziende Carina Verhoeven uit Lommel. “De manier waarop Nicole vertelt maakt het heel aanschouwelijk voor mij. En voor de rondleiding begon, mochten we ook even de kleding van de artiesten voelen wat echt helpt bij de beleving nadien.”

Kerk en toekomst

De organisatie weet dit jaar ook te verrassen door de bezoekers door de Sint-Pietersbandenkerk te sturen waar de levende standbeelden bijna niet te onderscheiden zijn van het kerkelijke erfgoed. En wie vervolgens het tegenoverliggende Burgemeesterspark binnenwandelt, krijgt een blik op het talent van de toekomst. Een 25-tal kinderen tonen er hun beeldig talent en kregen hiervoor zelfs een opleiding binnen de kinderwerking van het festival.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer