“Wanhopig IS smeedt monsterverbond met Al-Qaeda”

De extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) praat met het rivaliserende Al-Qaeda over een mogelijke alliantie, terwijl Iraakse troepen terrein op IS winnen in de Iraakse stad Mosoel. Dat zegt de Iraakse vicepremier Iyad Allawi.

lbo

Volgens Allawi zijn er “discussies en dialoog” tussen boodschappers van beide Islamistische terreurgroepen. Maar het is volgens hem nog onduidelijk hoe een eventuele samenwerking exact zou kunnen verlopen.

“Er zijn gesprekken tussen woordvoerders die enerzijds Baghdadi van IS vertegenwoordigen en anderzijds Zawahiri van Al-Qaeda vertegenwoordigen”, zegt Allawi. Zowel in Irak als in andere delen van het Midden-Oosten zouden er contacten geweest zijn tussen de terreurgroepen. De gesprekken tussen de twee groepen komen er nadat IS steeds meer z’n greep op Mosoel verliest.

IS afgescheurd van Al-Qaeda

IS scheurde zich in 2014 van Al-Qaeda af na de burgeroorlog in Syrië. Sindsdien woedt er een hevige strijd tussen de terreurgroepen, onder meer voor rekruten, geld en het prestige om de vaandeldrager van de gewapende jihad te zijn. Bovendien klonk het vanuit Al-Qaeda al vaker dat ze de methoden van IS te bruut en te wreed vonden.

Dat IS nu toenadering zoekt tot Al-Qaeda zou er volgens kenners wel eens op kunnen wijzen dat het echt niet goed gaat met de terreurgroep. Sinds ze in Irak en Syrië zwaar geviseerd wordt door de geallieerde troepen, regent het bloedvergieten en heeft IS tal van strijders verloren.

Ook in 2015 kwam er al het bericht dat beide terreurgroepen zouden gaan samenwerken om het Syrische leger te verslaan.

Nog andere samenwerkingen?

Eerder zocht IS ook al toenadering tot Al Shabaab in Somalië. Die islamitische terreurgroep is een afsplitsing van IS. En ook tussen Boko Haram in Nigeria en IS zou er toenadering zijn sinds de geruchten dat de leider van Boko Haram gedood werd door het Nigeriaanse leger.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer