De ronde tafel met alle Afrikaanse leiders

Poetin ontvangt Afrikaanse leiders in Sint-Petersburg om te praten over vredesplan: "We staan open voor dialoog"

In de Russische stad Sint-Petersburg is een groep van Afrikaanse leiders gearriveerd. De staatshoofden en regeringsleiders van zes Afrikaanse landen willen het met Poetin hebben over een duurzaam vredesplan voor de oorlog in Oekraïne. Gisteren trokken ze om dezelfde reden naar de Oekraïense hoofdstad Kiev.

De leiders van zes Afrikaanse landen - de presidenten van de Comoren, Senegal, Zuid-Afrika en Zambia, de Egyptische premier en topgezanten van de Republiek Congo (Congo Brazzaville) en Oeganda - zijn vandaag te gast in Sint-Petersburg. Met hun bezoek willen ze zowel de Russische als de Oekraïense president - gisteren brachten ze een bezoek aan Kiev - overtuigen om een einde te maken aan de oorlog. 

Niet zo lang voor hun aankomst verkondigde de Russische president nog dat de eerste Russische tactische kernwapens overgeheveld waren naar Wit-Rusland. Die mededeling deed hij op een economisch forum in Sint-Petersburg waar hij aan deelnam. Ondanks die zet hopen de Afrikaanse leiders toch op de-escalatie. 

"Open voor dialoog"

Gisteren was dezelfde groep leiders te gast in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt dat de Afrikaanse leiders Poetin kunnen overtuigen om enkele politieke gevangenen, die op de Krim worden vastgehouden, vrij te laten. "Zouden jullie alsjeblieft aan Rusland kunnen vragen om die politieke gevangenen vrij te laten", klonk het bij de Oekraïense president. "Dit kan een belangrijke verwezenlijking zijn van jullie missie."

De Russische president heeft op zijn beurt al laten verstaan dat hij "open staat voor dialoog". Dat zei hij toen hij de leiders verwelkomde in Sint-Petersburg. Poetin waardeert - naar eigen zeggen - de gebalanceerde benadering van de Afrikaanse leiders in dit conflict. 

"We staan open voor een constructieve dialoog met iedereen die vrede wil op basis van de beginselen van rechtvaardigheid en rekening houdend met de legitieme belangen van de partijen", sprak Poetin.

"We willen dat deze oorlog eindigt", klonk het bij de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa. "De oorlog schaadt de belangen van Afrika en heeft een negatieve impact op veel andere landen. We hopen op een de-escalatie van het conflict en erkennen de soevereiniteit van landen op basis van het charter van de Verenigde Naties."

Kunnen de leiders iets betekenen?

De president van Zuid-Afrika klinkt dus behoorlijk ambitieus, maar toch is de kans niet groot dat het bezoek van de leiders vrede zal brengen in de regio. "De kans dat een vredesmissie van een groep Afrikaanse landen werkelijk vrede kan brengen in Oost-Europa, is erg klein", klinkt het bij Afrikakenner Stijn Vercruysse. 

"De Verenigde Staten oefenen behoorlijk veel druk uit op Zuid-Afrika om een kant te kiezen in een conflict. Tot nu toe heeft het land dat niet gedaan. In mei beschuldigde de VS Ramaphosa er ook van wapens te leveren aan Rusland. Zuid-Afrikaanse wapens zouden in Kaapstad zijn overgeladen op het Russische schip Lady R."

Met de beschuldigingen drijft de VS de druk op Ramaphosa nog verder op. "Het vredesplan zou dus ook een manier kunnen zijn waarop de Zuid-Afrikaanse president vermijdt om een kant te moeten kiezen. Als er geen oorlog meer is, moet je immers ook geen kant kiezen."

Toch spelen ook geopolitieke redenen een rol. "Afrika wordt steeds belangrijker in de wereldpolitiek", concludeert Vercruysse. "Nu zie je dat Zuid-Afrika die nieuwe rol ook wil waarmaken. En het feit dat zowel Poetin als Zelenski dat vredesplan niet weglachen, toont ook wel dat er een bepaalde waarde gehecht wordt aan het Afrikaanse voorstel."

Meest gelezen