Theatergezelschap FC Bergman bekroond in Venetië met Zilveren Leeuw

De Vlaamse theatercompagnie FC Bergman, met onder meer de bekende actrice Marie Vinck, heeft de Zilveren Leeuw gekregen op het 51e Theaterfestival in Venetië. FC Bergman bestaat al 15 jaar en brengt spraakmakende voorstellingen over "de kleine, worstelende mens in een groot kader".

Het Vlaamse theatergezelschap FC Bergman heeft een belangrijke internationale prijs op zak: de Zilveren Leeuw voor Theater op de Biënnale van Venetië. Het is een bekroning voor hun hele oeuvre. Uit het juryverslag: "FC Bergman creëert apocalyptische moderne sprookjes, vaak zonder woorden, maar met een verrassende plastische kracht en beeldend potentieel. Centraal in hun werk staat de Mens - verscheurd tussen het existentiële verlangen om zijn eigen grenzen te overschrijden en de angst voor verandering".

BEKIJK - FC Bergman neemt de Zilveren Leeuw in ontvangst:

Videospeler inladen...

FC Bergman bestaat al 15 jaar met theatermakers Stef Aerts, Marie Vinck, Joé Agemans en Thomas Verstraeten. Medestichters Matteo Simoni en Bart Hollanders en anderen werken op losse basis mee. Sinds 2013 is FC Bergman vast verbonden aan het Toneelhuis in Antwerpen. De rode draad in de voorstellingen is de tragiek van de kleine worstelende mens die zijn plaats zoekt in een groter kader. Dat mag je letterlijk nemen: de acteurs bewegen in enorme installaties en decors.

© kurt van der elst | www.kvde.be

In Venetië, ter gelegenheid van de prijsuitreiking, brengt FC Bergman de Italiaanse première van "Het Land Nod", waarvoor ze inspiratie vonden in de majestueuze Rubenszaal van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

FC Bergman gooide eerder al hoge ogen, ook in het buitenland, met de voorstelling "300 el x 50 el x 30 el", met onder meer Marie Vinck en Matteo Simoni. Dat is een eigentijdse variant op het verhaal van de Ark van Noach (de titel verwijst naar de afmetingen van de Ark), een stuk zonder woorden in een verrassende combinatie van film en theater. The New York Times noemde de voorstellingen een van de beste van 2022. 

BEKIJK - Matteo Simoni en Marie Vinck in New York met FC Bergman (Journaal, 29 september 2022):

Videospeler inladen...

Nog een bekende voorstelling van FC Bergman is  "Van den vos" uit 2013, met muziek van Liesa Van der Aa en acteurs Marie Vinck, Dirk Roofthooft, Viviane De Muynck en Gregory Frateur.

BEKIJK - "Van den vos" van FC Bergman (Hoera cultuur, 2013):

Videospeler inladen...

Binnenkort is FC Bergman ook te zien in het Kasteel van Gaasbeek, dat na restauratie weer de deuren opent. Met de spotlight op de figuur van Marie Peyrat, de markiezin van Arconati-Visconti. Zij was de laatste privé-eigenaar van het kasteel en liet het ombouwen in een historische stijl. Zelf poseerde ze graag in kostuum als een middeleeuws jongetje. FC Bergman laat zich door dit verhaal inspireren voor een zevental korte, impressionistische filmtaferelen. Vanaf 1 juli in het Kasteel van Gaasbeek.

BEKIJK - "De Zevende Dag" kon Marie Vinck interviewen vanuit Italië:

Videospeler inladen...

Meest gelezen