Plus ArtikelBicycle Guy

Tijd om te genieten als wielertoerist: dit zijn de 10 gezelligste wielercafés van Vlaanderen

De Tour staat voor de deur en de dagen zijn heerlijk lang. Tijd om te genieten als wielertoerist. Voor de bevoorrading onderweg kun je onder meer terecht in deze tien Vlaamse wielercafés. We wikten en wogen ze op kwaliteit en service. Met een eindwinnaar en veel winnaars van nevenklassementen.

Guy Fransen

LEES OOK. Tips om een fietshelm kopen: waar moet je op letten en wat zijn de grote verschillen?

d’Oude Hoeve

Uitbater Joëlle

Als je café in de Ronde van Vlaanderenstraat ligt én in de buurt van heel wat hellingen uit de Ronde (Oude Kwaremont, Paterberg, Hotond, Trieu, Kanarieberg …). Als je een prachtige tuin/terras hebt. Als je bovendien de beste service biedt qua fietsstalling, fietspomp en herstelmateriaal. Als het interieur van je café koers ademt, dan ben je de ideale pleisterplaats voor de wielertoerist. Uitbaatster Joëlle is zeer gericht op wielerservice: meld op voorhand de komst met je groep voor een bevoorrading met broodjes of croques. Ze heeft ook een aparte gratis tapkraan voor de bidons van de wielertoerist. De toiletten zijn een verhaal apart. In de vroegere stallen van de hoeve, zeer ruim en folkloristisch, maar een beetje te veel retro (sic). Het salon in de ruimte naast de cafétoog is een heerlijke plek om te chillen.

Klassement d’Oude Hoeve wint het eindklassement en krijgt daarom de gele trui.

Place to be omdat je op een zeer sappige manier kan praten met uitbaatster Joëlle (Frans/Italiaans), en in de tuin zicht hebt op de Oude Kwaremont/Paterberg.

d’Oude Hoeve, Ronde van Vlaanderenstraat 3, Kluisbergen

Café Boutique

Uitbaters Ellen en Pieter

Veruit het mooiste, meest verzorgde wielercafé. Een mooie mix van retro met veel posters, attributen, maar ook een modern interieur met hippe zeteltjes. De wielerpetjes tegen het plafond zijn een unicum. Wie honger heeft, kan pizza’s eten, of waarom niet een potje rillettes (een paté van varkensvlees) op een toastje. Een zeer hygiënische toiletruimte! Uniek is ook de ligging aan de voet van de Kemmelberg, die iets verderop begint. Het café heeft vooraan en achteraan een terras, kies de voorkant, je ziet er de wielertoeristen voor of na de klim (naargelang welke kant ze kozen).

Klassement Café Boutique is de boetiek, de mooiste, onder de wielercafés. De zaak eindigt tweede in het klassement en wint ook de prijs Henri Desgrange. Die prijs wordt gegeven aan hij die als eerste op de hoogste col passeert in de Tour. Met 154 m is de Kemmel de hoogste.

Place to be omdat je niet alleen met de Kemmel een unieke beklimming hebt, maar ook pal in het historische gebied zit van de oorlogskerkhoven van de Eerste Wereldoorlog.

Café Boutique, Polenlaan 4, Kemmel

Bar Gidon

Uitbaters Els en Fred

Als je aan de voet van de Muur van Geraardsbergen ligt, is het evident dat je één van de best gelegen wielercafés bent. Bar Gidon is ook een supporterslokaal voor Remco Evenepoel, maar niet exclusief. De zaak hangt vol met attributen van wielervedetten, en is een en al koers, inclusief naamplaatjes van de winnaars van de Ronde op de stoelen. Op het terras kun je de moedigen aan de klim van de Vesten en de latere Muur zien beginnen. Op datzelfde terras plaatsen de uitbaters een fietsenstalling mét camerabewaking. Bar Gidon heeft een zeer ruime keuze alcoholvrij bier, maar na de fietstocht kun je ook eens de Gidon proberen (blond bier, 8,5 graden).

Klassement Bar Gidon eindigt in het eindklassement op de derde plaats en wint aan de voet van de Muur de bolletjestrui, voor de beste klimmer.

Place to be omdat je nog even wil tanken voor de beklimming van de unieke Muur of om eens te vragen waarom de mannelijke wielerclub van het hippe café de Trudy’s heet.

Bar Gidon, Markt 11, Geraardsbergen

LEES OOK. Eerste hulp bij fietsongemakken: zo voorkom je heel wat kwaaltjes tijdens het fietsen

Café Welkom

Uitbater Jo

Het Kempische wielercafé biedt de beste service voor de bevoorrading, van kleine hap tot volwaardige spaghetti. Aan een aparte tapkraan kunnen de wielertoeristen water tanken. De kraan kreeg de naam Chasse à la Canette, uit de tijd dat renners in de Tour drank gingen halen in cafés. Het café biedt ook een ruim aanbod alcoholvrij bier. Café Welkom heeft ook de ruimste toiletruimte, ideaal in een wieleroutfit, en zit met drie tv’s, waarvan één in een apart af te huren bar, ook boven het gemiddelde aanbod in de wielercafés. Het terras bevindt zich aan de achterzijde, omdat de straat vooraan te druk is. Vraag bij het wegzetten van de fietsen wel om de lange ketting, met slot.

Klassement Café Welkom wint de meeste individuele onderdelen in onze Test, en krijgt daarom de groene puntentrui.

Place to be omdat je er regenboogtruien kan zien van Eddy Merckx, Yvonne Reynders, Peter Sagan, Julian Alaphilippe, en heel het café originele gadgets ademt, inclusief de broek van Mario Cipollini.

Café Welkom, Ring 20, Noorderwijk

Café De Vliegende Hollander

Uitbater Walter

Een echt Hollands bruin café in het hart van de Zwalmstreek: het bestaat. Met posters van André Hazes, Willem-Alexander en Maxima, sjaals van Feyenoord, maar vooral de Hollandse muziek (Hazes, Smit …) zit je meteen in de sfeer. De Vliegende Hollander is ook supporterslokaal van Mathieu én David van der Poel. Geheel in de sfeer: wie een knabbeltje wil bij de drank, kan oude kaas krijgen, maar er is ook appeltaart. En als het maatjesseizoen begint, is de Vliegende Hollander paraat met een feest. Het terras aan de voorzijde ligt langs een te drukke weg, maar aan de zijkant is het rustiger, en kunnen de fietsen ook veilig worden weggezet. De toiletten zijn smal, maar lang, wat het makkelijker maakt om je fietsoutfit uit te trekken.

Klassement De Vliegende Hollander wint de Prijs van de Langste Ontsnapping, een Rotterdammer die ver van de Heimat een koerscafé uitbaat.

Place to be omdat het een echt onwaarschijnlijke Hollandse enclave is, onder de kerk van Sint-Blasius-Boekel in de zeer mooi Zwalmstreek.

De Vliegende Hollander, Boekelbaan 153, Zwalm

In de Rustberg

Uitbater Guy

Dit is hét supporterscafé van Remco Evenepoel. Als er iets rond de wereldkampioen te vieren valt, is dit de place to be. Het café is bovendien de prijskraker onder alle bezochte wielercafés. Pintje 1,70 euro, cola 1,70 euro, koffie 2 euro. Hier kun je ploeg al eens een rondje geven. In de Rustberg hangen uiteraard ook heel wat originele truien van Remco. Van het terras zijn we niet wild, te veel beton. Wie in de weekend langsrijdt, kan gehaktballetjes krijgen om zich weer op te laden. In de Rustberg is ook vertrekpunt van de R.EV 1703 Cycling Route door het Pajottenland.

Klassement In de Rustberg wint het Ploegenklassement, omdat je hier met wielervrienden meer dan één consumptie kan nuttigen, zonder je portemonnee echt pijn te doen.

Place to be omdat het Pajottenland onbekende parels van hellingen heeft, en je toch moet kunnen zeggen dat je op de routes van Remco hebt gereden.

In de Rustberg, Scheestraat 129, Schepdaal

Café Mombasa

Uitbater Rein

Liefst zestien (!) alcoholvrije bieren op de kaart, een hapjeskaart met twintig mogelijkheden. Een apart geval binnen de wielercafés. Binnen hangt een poster van Borgerhoutenaar Stan Ockers, en toch is de Mombasa het supporterscafé van Victor Campenaerts (wegens familie). Dit café is één van de pioniers van het moderne wielercafé. Het mengt stedelijke wielerfreaks (al dan niet in outfit) met een jong volk dat allicht raar opkijkt van al die lycrapakjes. De uitbaatster is ook kopvrouw van de Mombasa Chicks, de vrouwelijke afdeling van de wielerteams van het café. En als het café nu ook nog een fietsenstalling zou krijgen op het plein tegenover ...

Klassement Café Mombasa wint de gele trui in de Tour de France Femmes.

Place to be omdat de dynamiek op het terras uniek is, en je misschien toch eens kan vragen wie precies die mijnheer op de poster is.

Café Mombasa, Moorkensplein 37, Borgerhout

LEES OOK. Hoe kies je een koersfiets? Mag je trainen op rollen? En hoe lees je de trainingsschema’s? Al jullie prangende fietsvragen beantwoord

Café De Karper

Uitbaters Ronie en Drieka

Met liefst zes televisietoestellen in de zaak, zal je in café De Karper niets van de (koers)actualiteit missen. Het café is de zaak van de papa en zus van de gewezen Gentse wielervedette Iljo Keisse, en tal van foto’s illustreren dat ook. Op die foto’s zie je ook internationale wielervedetten die langskwamen in het café. Met zaakvoerder Ronie heb je allicht de best geïnformeerde wielercafébaas van Vlaanderen. De Karper ligt op een druk kruispunt, een terrasje doen is daar uitgesloten. Er is ook geen fietsenstalling, maar als de groep niet te groot is, mogen de fietsen mee binnen, en de uitbaters bieden ook een grote kabel met slot aan. En wie zich als wielertoerist ooit wil heroriënteren in discipline: speel een partijtje darts. De Karper heeft ook voldoende ruime toiletten.

Klassement Café De Karper wint de Prijs van de Beste Sportdirecteur, wegens zeer goed ingelichte cafébaas.

Place to be omdat je er ’s avonds zonder twijfel het meest jonge volk (lees studenten) vindt. Zet het ook tijdens de periode van de Gentse zesdaagse in je agenda.

Café De Karper, Kortrijksesteenweg 2, Gent

Chasse Patate

Uitbater Suzanne

Absolute blikvanger in Chasse Patate: de chesterfield zetels. Heerlijk om eens in neer te vleien, al moet je met je bezwete kledij wel respect moeten hebben voor het leder. Chasse Patate verwijst met zijn naam naar de ontsnapping die nog nergens naartoe leidt. Het interieur van het café is top met zeer mooie wielertruien, fietsen, posters – o.m. een deurfoto van Francesco Moser. De zaak is ook de derde goedkoopste als je een pintje, cola of koffie bestelt. Ze heeft nog wat werk in service aan de wielertoerist (fietsenstalling, fietspomp, fietskennis), maar als je pas sinds oktober het café runt, verdient je als jonge cafébazin wat krediet. Stamgast Nico Eeckhout zou een coach kunnen zijn.

Klassement Chasse Patate wint de prijs van beste jongere en dus witte trui.

Place to be omdat de zaak in Harelbeke ligt, en dat is de wielergemeente (E3 Saxo Classic) waar ze weten wat feesten én genieten is.

Chasse Patate, Bavikhovedorp, Harelbeke

Cafe Tilt

Uitbater Rozeke

Het café van Rozeke Raymakers – al 43 jaar achter de tapkraan – is het op één na goedkoopste van de tien bezochte wielercafés. Dat is meegenomen als je een rondje moet geven voor de vrienden. Maar eigenlijk hou je er halt als je nog eens een good old filterkoffie wil drinken, en rustig mijmeren over de tijd van toen. De helft van het café is versierd met koersfoto’s, de andere helft met materiaal van KV Mechelen. Mark Uytterhoeven is voorzitter van de wielerclub Tilt. Jammer genoeg geen terras noch fietsenstalling. Het café ligt in een rustig straatje achter het kanaal tussen Mechelen en Leuven.

Klassement Café Tilt wint de Prijs van de Strijdlust, omdat de uitbaatster op haar 88ste nog altijd één brok vitaliteit is.

Place to be om eens even te mijmeren over het tijdperk dat fietscomputers en Strava nog niet bestonden.

Café Tilt, Vrijgeweidestraat 62, Mechelen

Hoe hebben we geteld?

We kozen tien wielercafés in Vlaanderen. Voor het klassement maakten we een lijst met punten.

3 punten telkens voor: ruim toilet (belangrijk voor wielertoeristen om zich comfortabel te kunnen uitkleden), mooi terras, leuke ligging, aanwezigheid televisie om naar de koers te kijken, veilige fietsenstalling. Totaal: 15 punten

2 punten telkens voor: kleine knabbel om de honger te stillen, alcoholvrij bier, billijke prijzen voor pintje, koffie, cola. Totaal: 6 punten

1 punt telkens voor: fietstips over regio van uitbater, koerskennis uitbater, fietspomp, posters of affiches rond koers. Totaal: 4 punten

Totaal te verdienen: 25 punten.

Voor de nevenklassementen maakten we ook na bezoek en gesprek met de uitbaters nog een persoonlijke evaluatie.

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws