© AFP

Antwerpse dierenarts: “Ik zie al 40 jaar elke zomer honden sterven van de hitte. De mensen leren niet bij”

Herentals, Antwerpen -

Zwembadjes, hondenijs, koelmatten: dierenspeciaalzaken spelen handig in op de hitte. Maar het is ook nodig, want jaarlijks sterven er honden in Vlaanderen aan de gevolgen van hyperthermie of oververhitting.

LEES OOK. Baasjes dienen klacht in tegen petsitter na overlijden hond: “Combinatie van warmte en te strak tuigje is Eddie fataal geworden”

Frans Van Tendeloo uit Herentals, bekend als de schrijvende dierenarts Maarten Jagermeester, zegt dat je in deze temperatuur voor negen uur ’s morgens of ’s avonds laat moet wandelen. “Ik zie al veertig jaar elke zomer honden sterven van de hitte. De mensen leren niet bij. Deze week had ik zelf nog een discussie met iemand die in de hitte met zijn hond aan de lijn aan het joggen was. Honden met een platte snuit lopen een hoger risico. Meer en meer van die honden ondergaan een BOS-operatie (Brachycephaal Obstructief Syndroom) zodat er meer ruimte wordt gemaakt in de voorste luchtwegen om beter te kunnen ademen. Als mensen een mopshond of Franse of Engelse bulldog kopen, waarschuw ik altijd dat ze moeten oppassen als het vijf dagen heet is.”

Hoe controleren?

Wie denkt dat zijn hond oververhit is, kan de temperatuur nemen met een thermometer voor mensen. “Tot 39 graden is niet alarmerend, als hij 40 of 41 graden heeft moet je hem direct onder de douche met de spriet afkoelen. Koelmatjes en veel laten drinken helpen ook. Het is spijtig om te zeggen, maar ik heb zoiets al honderd keer meegemaakt. Mensen nemen nog altijd hun hond in de hitte in de auto mee. Honden voelen zelf de risico’s niet altijd goed aan. Ze blijven vaak zelf te lang in de zon liggen, nog iets waar je waakzaam voor moet zijn.” 

Ook honden hebben nood aan verkoeling.© EPA-EFE

kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen