Bezoekers Unicorn Festival over coming-out van Conner Rousseau: “Extreem triest dat het op deze manier is moeten gebeuren”

Always be yourself, unless you can be a Unicorn, wees altijd jezelf tenzij je een eenhoorn kan zijn. De slagzin van het Unicorn Festival in Antwerpen zinderde zaterdag in de hete lucht over het festivalterrein op Linkeroever, vlak aan de Schelde. Talk of town: de coming out van Conner Rousseau. “Het is extreem triestig en niet oké dat het op deze manier is moeten gebeuren”, vindt Jessie Stessens uit Turnhout. “Ofwel ben je er klaar voor ofwel niet, Conner Rousseau was dat duidelijk nog niet.”

Karin Vanheusden

BEKIJK. De volledige coming-outvideo van Conner Rousseau: “Ik heb het pas twee weken geleden tegen mijn moeder verteld”

Op de eerste dag van het most open minded festival van het land hing er al vroeg in de namiddag een verhit sfeertje. “Heet, jawel, maar zo chill”, zeggen Sam De Laet (27) en Jordi Vermeulen (26) uit Antwerpen. “Het is het enige festival waarop we onszelf kunnen zijn en kleden, zonder dat we bang moeten zijn voor vervelende commentaren. Het tweetal zijn vrienden, hun respectievelijke partners zijn thuisgebleven. En tuurlijk hebben ze het al over de coming out van Conner Rousseau gehad.

Jordi Vermeulen en Sam De Laet: “Hopelijk kan Conner Rousseau nu helemaal openbloeien.”© Robin Fasseur

“We wisten het al, hoor, er wordt al heel lang over de geaardheid van Conner geroddeld. Maar hoe triest dat hij zo lang heeft gewacht om uit de kast te komen, hij heeft daardoor zo veel leuke dingen gemist. Durfde hij niet omdat hij een publiek figuur is of was hij er nog niet uit? Tactisch is het wel niet zo’n slimme zet, want wat gaan al die allochtonen die op de socialisten stemmen hiervan denken? En wat die geruchten over grensoverschrijdend gedrag betreft, dat zijn onze zaken niet. Als wij alles wat wij al hebben gedaan, zouden moeten delen … Hopelijk kan hij nu openbloeien en staat hij hier volgend jaar in een spicy tenue.”

LEES OOK. Communicatie-expert over coming-out van Rousseau: “In Groot-Brittannië waren alle geruchten al lang uitgesmeerd in de tabloids”

Jessie Stessens (34) en vriendin-die-voelt-als-een-zus Tiffany Venus (32) weten niet goed wat ze moeten denken van Conner Rousseau. “Wij kiezen niet voor onze geaardheid, we zijn zo geboren, er bestaat geen misschien. En als je dan beslist om uit de kast te komen, dan doe je dat voor de honderd procent. Rousseau kwam helemaal niet overtuigd over. Ik begrijp niet goed dat iemand, en zeker in zijn positie, zich laat zo laat pushen om in zo’n rare video uit de kast te komen. Jezelf blijven, altijd, daarmee kom je het verst. En nu gaan we feesten.”

Jessie Stessens en Tiffany Venus: “Conner Rousseau kwam niet overtuigd over, hoe kan iemand in zo’n positie zich zo laten pushen?”© Robin Fasseur

Zeventien

Ook helemaal klaar voor een zotte avond zijn Eddy Verheecke (56) en zijn man Gaël Leung Chong Wo (41) uit Merelbeke. Ze hebben afgesproken met hun vrienden Nick Cumptich (30) uit Gent en Jens Corthals (38) uit Aalst.

Oost-Vlamingen Nick Cumptich, Eddy Verheecke,Gaël Leung Chong Wo Jens Corthals: “Poeh, iedereen wist dat al van Conner, al dat drama is overdreven.”© Robin Fasseur

“Poeh, iedereen wist dat al lang van Conner, al dat drama is overdreven, het zou in 2023 geen issue meer mogen zijn om uit de kast te komen. Jammer dat hij het niet op zijn eigen tempo of op het moment dat hij er zelf zin in had, heeft kunnen doen, maar dat men hem gepusht heeft. En waarmee eigenlijk? Als een jongen van zeventien naar ons toekomt, gaan we hem ook niet wegduwen, hoor. Spijtig dat hij niet oprecht overkomt in die video, want politiek zal hij er voor zijn kiezers wel goed uitkomen, Vooruit is een linkse partij, hè. Laat ons maar hopen dat hij zich nu vrijer voelt en meer zichzelf kan zijn.”

LEES OOK. Bekende holebi’s over coming-outvideo van Conner Rousseau: “Dit is absoluut géén goed verhaal. Dit is niet oké”

Vrij en helemaal zichzelf, zo zien Shana Firquet (30) uit Breendonk en haar vriendin Stephanie Buyl (29) uit Baasrode er helemaal uit in hun feeërieke outfit. “Wij zijn allebei mama, en geen koppel, maar als zij zou vrij zijn, zou ik er direct opvliegen”, zegt Stephanie, mama van twee. Ze is bi, denkt ze. Na twee mislukte relaties met mannen is ze nog op onderzoek. “Iedereen heeft het recht om zich te outen, wat de reden ook is. En dat Conner Rousseau twijfelt of hij voor de mannen of voor de vrouwen, of voor allebei, begrijp ik helemaal. Ik zit er ook midden in. Chapeau trouwens, dat hij uit de kast durft komen, als politicus moet dat nog moeilijker zijn dan voor andere mensen.”

LEES OOK. Freya Vandenbossche: “Conner Rousseau is slachtoffer van een massale haat- en roddelcampagne”

Dat vinden Michel Delbecque (36) en Steven Raekelboom uit Antwerpen ook. Ze hebben hun vrienden Giovanni De Roos (51) uit Sint-Niklaas en Kyle Van Waeyenberghe (33) uit Gent opgetrommeld om mee te komen feesten. “We hebben er net over, heel moedig van hem om in zijn functie uit de kast te komen. Voor ons was het al zo moeilijk om het aan onze families te vertellen. Voor hem is het dansen op twee benen, hij is een jonge politicus van een linkse partij die openstaat voor alle geaardheden, maar persoonlijk twijfelt hij nog. Niet simpel. Normaal kom je uit de kast als je er klaar voor bent. Heel jammer dat hij onder druk van roddels en geruchten over dingen waar wij geen affaire mee hebben, zoiets persoonlijks met de hele wereld heeft moeten delen.”

Giovanni De Roos, Steven Raekelboom, Kyle Van Waeyenberghe en Michel Delbecque:”Normaal kom je uit de kast als je er klaar voor bent.”© Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER