Stevige regen trekt over ons land, nummer 1722 geactiveerd 

Na de droogte van de voorbije weken trekt er vanavond een regenzone over ons land vanuit Frankrijk. Dat kan gepaard gaan met hevige regenbuien of windstoten. We haalden vandaag ook net niet 25 graden Celsius. De hittegolf is daarmee officieel achter de rug. 

Het KMI spreekt van een hittegolf wanneer de temperaturen in Ukkel vijf dagen lang minstens 25 graden Celsius halen en op drie van die dagen boven de 30 graden pieken. Vandaag bleef de temperatuur in Ukkel voor de eerste keer sinds 8 juni onder 25 graden. Het einde van de hittegolf is, na tien dagen, dus een feit. 

Daarnaast vielen gisterenavond de eerste druppels regen in Ukkel sinds 15 mei, waarmee ook een einde werd gemaakt aan 32 dagen droogte. Geen nieuw Belgisch droogterecord dus, dat blijft staan in 2007. Toen viel er in Ukkel gedurende 36 dagen geen druppel, van 31 maart tot en met 5 mei.

Stevige regenbuien

Ondertussen trekt er een regenzone over ons land. Die buien komen vanuit Frankrijk ons land binnen. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd.

In Frankrijk is er op verschillende plaatsen schade, vooral door de wind. Enkele vliegtuigen die op luchthavens in Parijs moesten landen vanavond, zijn afgeleid naar ons land. In het departement Val d'Oise, net boven de hoofdstad Parijs, zitten 11.000 gezinnen voorlopig zonder elektriciteit. 

Pauze

Ook de komende dagen zal er nog neerslag vallen, al zal dat nauwelijks iets veranderen aan de algemene droogte. "Het waterpeil zal een klein beetje stijgen", licht professor waterbeheer Patrick Willems (KU Leuven) toe.

"Maar later volgende week wordt het opnieuw droog en dan zal het peil ook weer zakken. Je kan het zien als een soort pauze die we krijgen, en niet meer dan dat."

Later volgende week wordt het opnieuw droog en dan zal het peil ook weer zakken

Vannacht wordt het wisselend bewolkt en koelt het af tot 15 à 20 graden.

Maandag begint wisselend bewolkt met in de loop van de dag enkele lokale buien. De maxima liggen tussen 22 graden aan zee en 28 graden in de Kempen.  

Dinsdag wordt het onstabiel met in de loop van de dag meer en intensere buien, die ook gepaard kunnen gaan met een flink onweer. Opnieuw kan het aan de kust tot 22 graden worden en in de Kempen tot 28 graden.

Woensdag kan het wat afkoelen met maxima die schommelen van 21 à 22 graden aan zee en 25 à 27 graden in Laag- en Midden-België. In het binnenland kunnen nog enkele lokale buien vallen.

Meest gelezen