Sam Coremans

Simon uit "Down the road" leeft samen met 12 andere mensen met een beperking, zelfstandig, in het Honkhuis in Leuven

In het Honkhuis in Leuven leven mensen met een beperking zelfstandig als een familie. Het huis is officieel geopend door acteur Roel Vanderstukken, burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) en de vele ouders en sympathisanten van de vzw Honk. Het huis heeft alvast een bekende en vrolijke bewoner: Simon uit "Down the road". Bedoeling is dat volwassen mensen met een beperking hier zelfstandig kunnen wonen. De vzw Honk heeft dankzij steun zelf voor het huis gezorgd. 

Een plek waar hun kinderen met een beperking samen kunnen leven en hun mogelijkheden ontwikkelen. Dat was de droom van vzw Honk in 2014. Bijna tien jaar later zien de dertien ouders die droom in vervulling gaan. “De jongeren leven hier als een familie”, zegt papa Bruno Havermans (63). “Ze kennen en ondersteunen elkaar, ook in hun beperking.”

Sam Coremans

“Ze zaten samen op school in Ter Bank of kenden elkaar door de jeugdbeweging”, zegt vader Bruno. “Hun tijd op school liep tot een einde, maar we hadden geen goede vooruitzichten op hun leven erna. Daarom hebben we Honk opgericht met enkele ouders. We zijn begonnen met een kleine woning te huren. Ons project is blijven groeien tot we een kans zagen voor het Honkhuis.” 

Sam Coremans

Het Honkhuis staat aan de hoek van de Hertogensite in Leuven en telt vier verdiepingen, met een slaapruimte voor elke bewoner. Het huis heeft uitgedoste gemeenschappelijke ruimtes en een ruime keuken. “Je kan het zien zoals een kot”, legt Bruno uit.

Meest gelezen