Vanden Houte: “In september waarschijnlijk weer 25 basispunten erbij”

Donderdag verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente andermaal met 25 basispunten. Peter Vanden Houte gaf duiding aan Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Peter Vanden Houte.


Het was geen echte verrassing dat de ECB de rente ging optrekken. Ze hadden het al min of meer aangekondigd en beleggers gingen er ook al van uit. Ze maakte een gelijkaardige aankondiging.

  • “Christine Lagarde heeft in feite al gezegd dat ook in juli, behoudens een aardschok, er nog een renteverhoging van een kwartje zal komen. Dat is al min of meer aangekondigd.”
  • “Maar wat ook interessant is, is dat er gisteren een vergadering was met nieuwe voorspellingen. De ECB maakt om het kwartaal een vooruitzicht voor de economie, en wat je daar dus ziet is dat men in feite de inflatieprojecties opnieuw heeft opgetrokken voor de komende jaren. Zowel de totale inflatie, maar ook de onderliggende kerninflatie, op basis van toegenomen loonkosten.”
  • “De conclusie lijkt ‘in onze huidige projecties keert de inflatie niet terug naar 2 procent’, nu lijkt het er dus op dat juli ook niet de laatste renteverhoging zal zijn”, besluit Vanden Houte.

Effecten en projecties

  • “Uit de laatste bankenquête bleek dat de vraag naar kredieten al zeer sterk aan het verzwakken is, waardoor je vroeg of laat toch ook een effect op de economie krijgt.”
  • “Wat de financiële markten betreft, was er een bescheiden reactie, omdat er al zo sterk op die renteverhoging geanticipeerd werd. Je ziet wel dat de markten nu al incalculeren dat er in september nog een bijkomende renteverhoging komt, en dat een rentedaling er niet zo snel zit aan te komen”, legt Vanden Houte uit.
  • “Ik denk dat de ECB in juli er opnieuw een kwart procent bij zal doen, en dat dat in september nu toch ook vrij waarschijnlijk lijkt. Dat betekent dat we dan met de kortetermijnrente al aan 4 procent zullen zitten. Dat is een sterke rem op de economie, waarvan ik verwacht dat dat in de tweede jaarhelft zal beginnen inwerken.”
  • “In tegenstelling tot de verwachting van de ECB, die denkt dat de economie eigenlijk allemaal aan een goed tempo zal blijven doorstomen, denk ik dat men zich daar toch een beetje illusies maakt, en dat we toch tegen een groeivertraging zullen aankijken.”
Meer