Is dat potje hummus uit de supermarkt écht gezonder dan een klassieke kip-curry?
HLN vraagt zich afWie voor de toog in de supermarkt met smeersalades staat, kiest misschien soms voor iets zoals hummus omdat dat gezonder zou zijn. Maar is zo’n kant-en-klare hummus écht gezond? Diëtiste Sofie De Niet en Christer Elfving van delicatessenproducent Deldiche leggen uit. “Meer kikkererwten in de hummus betekent niet per se een hogere kwaliteit.”
Het basisingrediënt van hummus zijn kikkererwten: een bron van eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Zelfgemaakte hummus bevat - naast olijfolie, kruiden, citroensap en sesampasta - zo’n 70 procent kikkererwten. Maar in een supermarktpotje durft dat nogal variëren. Sommige merken bevatten volgens het etiket 32 procent kikkererwten, andere 70 procent. Wat weet je daar als consument mee?
Hoeveel kikkererwten zitten in goede hummus?
“Onze hummus bevat 45 procent kikkererwten”, schetst Christer Elfving van Deldiche. “En ik verkoop hem ook in Israël, dus dat bewijst dat onze hummus goed gemaakt is. De kikkererwten waarmee wij werken, zijn tot in de perfectie gestoomd. Daardoor blijft alle smaak en voedingswaarde bewaard, maar blijven ze wel redelijk droog. Als je deze kikkererwten zou mixen, krijg je iets wat qua textuur lijkt op broodkruimels. Wij hebben dus wel wat water nodig om er een smeuïge pasta van te maken. Daardoor is het gehalte aan kikkererwten in ons eindproduct eerder laag. Andere producenten werken met kikkererwten uit blik, die meer water bevatten en zwaarder zijn. Of ze gebruiken goedkopere, gebroken kikkererwten, die tijdens het koken meer water absorberen. Zij zullen door dat hoger gewicht dus ook een hoger percentage kikkererwten op hun verpakking kunnen zetten dan wij, maar de kwaliteit en smaak is niet beter. Integendeel.”
Voegt een producent te veel olie toe, dan krijg je eerder een soort vette mayonaise met kikkererwtensmaak.
Toch draait alles uiteindelijk om verhoudingen, want de kikkererwten in hummus worden aangevuld met water en olie. Voegt een producent (te) veel olie toe, dan krijg je eerder een soort vette mayonaise met kikkererwtensmaak. Die hoeveelheid olie is dus belangrijk, maar wordt niet altijd meegedeeld in de ingrediëntenlijst. “Werp in dat geval een blik op de tabel met voedingswaarden en vergelijk etiketten”, tipt diëtiste Sofie De Niet. “Weet dat 100 gram verse hummus gemiddeld zo’n 320 calorieën, 25 gram vet (waarvan 4 g verzadigd vet), 5,5 gram vezels, 7,5 gram eiwitten, 12 gram koolhydraten en zo goed als geen suiker bevat. Idealiter zit je potje daarbij in de buurt.”
Hoe puur is die hummus die je op je boterham smeert?
Deldiche-producent Christer Elfving zegt dat hij als chef nooit iets zou kunnen maken waar hij zelf niet achter staat. Daarom werkt hij met verse look in plaats van lookpoeder en de beste tahin (sesampasta) die hij kan vinden. Toch bevat ook zijn hummus, net als alle potjes in de supermarkt, ook verschillende additieven. Die verlengen de houdbaarheid of zorgen ervoor dat het product altijd helemaal hetzelfde is. Zo’n additieven of E-nummers zijn goedgekeurde voedingsstoffen die je niet meteen hoeven te verontrusten. Maar een heel boeket aan E-nummers en ingrediënten die je thuis niet zou gebruiken in je hummus, kan je wél aan het denken zetten.
Zo vermeldt een bepaalde supermarkthummus als één van de negentien ingrediënten aardappelvlokken. Daarmee kan een producent meer volume creëren met minder kikkererwten en een smeuïge textuur bekomen, maar dat staat natuurlijk mijlenver van het oorspronkelijke recept van hummus. Hoe ernstig neemt een producent die zijn toevlucht neemt tot dat soort trucjes de kwaliteit van zijn product?
Supermarkthummus is ultrabewerkt voedsel, maar je kan het niet over dezelfde kam scheren als ultrabewerkte pizza.
“Supermarkthummus is een ultrabewerkt product”, zegt De Niet. Die voeding bevat vaak meer zout, vet en suiker dan verse producten en je eet er vaak meer van dan je zou doen bij zelfgemaakt voedsel. Daarom raden gezondheidsorganisaties aan om zoveel mogelijk onbewerkt of minimaal bewerkt voedsel te eten. “Toch kan je ultrabewerkte hummus niet over één kam scheren met ultrabewerkte pizza”, vervolgt De Niet.
“Uiteraard is zelfgemaakt beter, want dan kan je bijvoorbeeld zelf beslissen hoeveel zout je erin doet. Maar ik ben niet tegen supermarkthummus als die iemand helpt om een eerste stap te zetten naar een evenwichtig, meer plantaardig eetpatroon. Als je je broodje belegt met supermarkthummus in plaats van met kip-curry die voor de helft uit mayonaise bestaat en die vaker toegevoegde suikers bevat, is dat zeker de betere keuze.”
Conclusie: gezond of niet?
Is supermarkthummus dan gezond? Net zoals altijd bij voeding gaat het antwoord verder dan je keuze in de supermarkt. “Gezonde voeding omvat een heel eetpatroon, niet één potje hummus”, gaat De Niet verder. “Het sleutelwoord is variatie. Wissel de supermarktpotjes dus gerust eens af met zelfgemaakte hummus. Moeilijk is dat niet, en je kan afwisselen wat je er zelf allemaal indoet.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
-
PREMIUMVoor jou getest
Belgisch-Libanese chef proeft 10 keer hummus uit de supermarkt en deelt een 2/10 uit: “Ruikt naar mayonaise”
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”