AFP or licensors

Bijna twee weken na vernietiging Kachovka-dam: "Nood aan drinkbaar water en psychologische hulp blijft hoog"

De nood aan medische hulp en drinkbaar water blijft hoog in de gebieden die overstroomden na de verwoesting van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne. Dat zegt Anneleen Demaeyer van Artsen Zonder Grenzen in "De Ochtend" op Radio 1. Ze ziet in het getroffen gebied ook dubbel zoveel vraag naar psychologische hulp. "Dit komt bovenop de oorlogstrauma's."

Het is intussen bijna twee weken geleden dat in het zuiden van Oekraïne de stuwdam van Nova Kachovka vernietigd werd. Daardoor liep een gigantisch stuwmeer leeg en overstroomden grote stukken land op de oevers van de Dnjepr-rivier. Duizenden mensen werden geëvacueerd. Er wordt gevreesd voor een ecologische ramp.

"De ravage is enorm", zegt Anneleen Demaeyer, medisch coördinator bij Artsen Zonder Grenzen, vanuit de getroffen regio. "Ook de Inhoelets-rivier, een zijtak van de Dnjepr-rivier, is tot 65 kilometer landinwaarts overstroomd. We hebben de voorbije dagen 30 dorpen bijna volledig verwoest gezien."

Vooral de mentale impact is groot, ziet Demaeyer. "De mensen leven hier al lange tijd onder zeer moeilijke omstandigheden en dit maakt de psychologische druk nog hoger. De voorbije twee weken was er een verdubbeling in onze psychologische activiteit. Heel veel mensen vragen om hulp. We zien veel trauma's en angststoornissen."

BELUISTER - Anneleen Demaeyer van Artsen Zonder Grenzen getuigt vanuit het getroffen gebied in "De Ochtend" op Radio 1:

Oekraïense vrijwilligers

De Oekraïense president Zelenski klaagde vorige week nog dat er te weinig internationale hulp komt voor het getroffen gebied. "Ik ben ervan overtuigd dat iedereen op het terrein zijn best doet om zo snel mogelijk en adequaat te helpen", zegt Demaeyer. "Wij zijn bij Artsen Zonder Grenzen vooral bezig met het vervullen van de eerste noden, namelijk drinkbaar water en medische hulp."

Artsen Zonder Grenzen probeerde al voor de overstromingen zoveel mogelijk mensen in de regio te bereiken met medische hulp, door middel van mobiele klinieken. Maar dat werk is nu nog moeilijker geworden, zegt Demaeyer. "We zien dat mensen die voordien al weinig toegang hadden tot medische gezondheidszorg nu helemaal afgesneden zijn van de wereld."

"We proberen met onze mobiele klinieken tot bij hen te komen, of zo dicht mogelijk. En er zijn gelukkig ook heel veel Oekraïense organisaties en vrijwilligers die medische artikelen, drinkbaar water en dekens kunnen brengen tot bij mensen die wij fysiek nog niet hebben kunnen bereiken."

Landmijnen

De noden blijven hoog, ziet Demaeyer, maar de oorlog duurt ondertussen gewoon voort. "Het is een stressvolle situatie. We hebben in ons team veel steun aan elkaar, maar het was deze week zeker niet gemakkelijk met die raketaanvallen erbovenop."

We zien dat mensen die voordien al weinig toegang hadden tot medische zorg nu helemaal afgesneden zijn van de wereld

Anneleen Demaeyer, medisch coördinator Artsen Zonder Grenzen

Bovendien waarschuwden de Oekraïense autoriteiten vorige week voor het gevaar van drijvende landmijnen. "Zelf zien we niet meteen een toename van landmijnongelukken", zegt Demaeyer. "Het water is nu ook aan het terugtrekken. De rivier was met meer dan zes meter verhoogd, we zitten nu nog op twee meter."

Maar samen met de Oekraïense autoriteiten proberen ze de lokale bevolking wel bewust te maken van de risico's. "Het is belangrijk dat we mensen inlichten over de gevaren van die landmijnen, want het overstroomde gebied was groot en je ziet ze vaak niet. We zijn ook blij dat de autoriteiten de wegen zo snel mogelijk terug landmijnvrij maken, zodat alle vrijwilligers en organisaties veilig kunnen werken."

Rusland weigert nog steeds alle hulp

Ook gebied dat door de Russen bezet wordt, werd getroffen door de overstromingen na de dambreuk. De Verenigde Naties willen dat Rusland snel noodhulp toelaat in die regio, want tot nu toe wordt dat nog altijd geweigerd.

"De Russische regering heeft tot op heden onze vraag om toegang tot deze gebieden geweigerd", meldt Denise Brown, humanitair coördinator van de Verenigde Naties in Oekraïne. Ze roept Rusland op om te handelen "in overeenstemming met het internationaal recht".

De overstromingen kostten in het gebied onder Russische controle al het leven aan 29 mensen. Aan Oekraïense zijde vielen er 16 doden, 31 personen zijn nog vermist. Beide landen leggen de verantwoordelijkheid voor de dambreuk bij elkaar.

Meest gelezen