© REUTERS

Amerikaanse buitenlandminister Blinken ontmoet Chinese president Xi Jinping in China: “Relaties stabiliseren”

De Chinese president Xi Jinping heeft maandag in Peking alsnog de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontvangen. Het is protocollair erg ongebruikelijk dat de Chinese leider op de valreep nog een ontmoeting aankondigt. Na afloop van zijn bezoek zei Blinken dat de VS en China het eens zijn over de noodzaak om hun relaties te stabiliseren.

Bron: BELGA

Het onderhoud tussen Xi en Blinken was om 16.30 uur lokale tijd (10.30 uur in België) van start gegaan. “Ik hoop dat dit bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Blinken een positief resultaat zal opleveren voor de stabilisering van de betrekkingen tussen China en de Verenigde Staten”, zo deelde Xi bij het begin van de ontmoeting mee aan de Engelstalige staatszender CGTN.

Na afloop gaf Blinken aan dat beide landen het eens zijn over de “noodzaak” van dat laatste. De relaties tussen de VS en China zijn immers al enige tijd gespannen. Zo heeft Washington vanuit veiligheidsoverwegingen verscheidene maatregelen ingesteld om de toegang van Chinese bedrijven tot bepaalde Amerikaanse technologie te beperken of hun productie van halfgeleiders te bemoeilijken. Maar het is er de VS niet om te doen de Chinese economische ontwikkeling “af te remmen”, aldus Blinken. Washington blijft zich wel bewust van de “uitdaging’” die China stelt. De regering-Biden beschouwt China als de grootste potentiële tegenstander van de VS. “Er zijn talrijke kwesties waarover we het grondig oneens zijn”, stelde Blinken.

Taiwan

De kwestie-Taiwan blijft een van de grootste twistappels in de bilaterale relaties. China, dat Taiwan als een rebellerende provincie ziet, beschuldigt Washington ervan dat het zijn relaties met het eiland versterkt, maar Blinken verzekerde dat de VS de onafhankelijkheid van Taiwan niet ondersteunen. De buitenlandminister toonde zich wel ongerust over “sommige provocaties” van de kant van China in de zeestraat tussen het vasteland en Taiwan.

China herhaalde volgens Blinken zijn belofte om geen wapens te sturen naar Rusland voor de oorlog van Moskou in Oekraïne. Het was voor het eerst sinds 2018 dat een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken China bezocht..

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer