AFP or licensors

Zeker vijf Palestijnen gedood bij aanval met Israëlische gevechtshelikopters in Jenin op Westelijke Jordaanoever

Bij een inval van het Israëlische leger in de stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, zijn zeker vijf Palestijnen gedood. Er zijn ook tientallen gewonden gevallen, onder wie ook enkele Israëlische militairen. Het gaat om de hevigste gevechten in jaren op de Westelijke Jordaanoever. Voor het eerst in 20 jaar zette het Israëlische leger gevechtshelikopters in.

De aanval vond rond 4 uur vanochtend plaats in een vluchtelingenkamp in Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische leger viel het kamp binnen om Palestijnse militanten op te pakken die het verdenkt van aanslagen.

De Israëlische soldaten zeggen dat ze onder vuur werden genomen en vervolgens terugschoten. Het kwam tot een hevig vuurgevecht dat urenlang duurde. Daarbij werden ook legervoertuigen geraakt door explosieven.

Bij het vuurgevecht zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zeker vijf Palestijnen om het leven gekomen, onder wie ook een tiener van 15 jaar.  Zo'n 90 anderen zouden gewond zijn geraakt. Volgens Israëlische media zijn ook enkele Israëlische soldaten gewond. 

Om militairen te ontzetten, zette het Israëlische leger gevechtshelikopers in, van waaruit ook raketten werden afgevuurd. Het is ruim 20 jaar geleden dat het Israëlische leger vanuit helikopters aanvallen heeft uitgevoerd op de Westelijke Jordaanoever.

BEKIJK - Bij een Israëlische raid vielen zeker vijf doden en tientallen gewonden:

Videospeler inladen...

De situatie op de Westelijke Jordaanoever is het hele jaar al uiterst gespannen, zeker in Jenin, dat bekendstaat als een bolwerk van Palestijnse militanten. Sinds een reeks aanslagen vorig jaar heeft het Israëlische leger het aantal razzia's opgedreven. De spanningen zijn nog verder opgelopen sinds Israël een nieuwe, uiterst rechtse regering heeft. Dit jaar zijn naar schatting al 120 Palestijnse doden gevallen. Er zijn ook al 20 Israëliërs om het leven gekomen.

Hussein al-Shekh, een hooggeplaatste Palestijnse functionaris, beschuldigt Israël van het voeren van "een felle en openlijke oorlog" tegen het Palestijnse volk en heeft gezegd dat president Mahmoud Abbas "ongekende beslissingen" zou nemen in een nakende spoedvergadering. 

Een Israëlisch voertuig wordt belaagd met explosieven.
AFP or licensors

Meest gelezen