AFP or licensors

Nieuw proces gestart tegen Kremlin-criticus Aleksej Navalny: "Eerste keer dat een Russische politicus zoveel jaren cel riskeert"

Vandaag start in Rusland een proces tegen de oppositieleider Aleksej Navalny, dat meldt zijn advocaat. Hij wordt onder meer beschuldigd van oprichten van een extremistische organisatie. De 47-jarige Navalny was al eerder veroordeeld tot 9 jaar cel, maar riskeert nu nog 30 jaar extra gevangenisstraf te krijgen. "De bedoeling is om hem zo lang mogelijk achter de tralies te houden", zegt Ruslandcorrespondent Geert Groot Koerkamp.

Aleksej Navalny moet opnieuw voor de rechter verschijnen. De bekende Kremlin-criticus zit al twee jaar in de cel als politiek gevangene. Hij werd al eerder veroordeeld voor fraude en minachting van de rechtbank. Dit keer zijn er zeven aanklachten tegen hem, onder andere voor het oprichten van een extremistische organisatie en het "rehabiliteren van de nazi-ideologie". In totaal riskeert Navalny 30 jaar gevangenisstraf, bovenop de straf die hij nu uitzit.

Navalny zelf ontkent de beschuldigingen van extremisme en noemt ze "absurd". "Het is nog nooit eerder gebeurd dat een Russische politicus zo veel jaren celstraf boven het hoofd hangt", zegt Ruslandcorrespondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend". Volgens Groot Koerkamp is het vooral "de bedoeling om Navalny zo lang mogelijk achter de tralies te houden."

De rechtszaak is eigenlijk op 6 juni al gestart, maar dan louter administratief en achter gesloten deuren. Vandaag is de zitting voor het eerst openbaar. "Formeel is het proces niet gesloten, maar de media komen niet in de zaal. In de zaal zijn enkel Navalny, zijn advocaten, de openbare aanklager en de rechter. Andere mensen kunnen in een nabijgelegen ruimte het proces via een tv-scherm volgen."

Videospeler inladen...

Op de weinige beelden die er zijn van Navalny, zien we vaak een magere man. Het is volgens Groot Koerkamp moeilijk in te schatten hoe het gaat met de politicus. "Zijn collega's maken zich grote zorgen, maar wat we van hem zien of horen, laat wel de oude Navalny zien", aldus Groot Koerkamp. "Hij komt goed uit zijn woorden. Recent was hij nog getuige in een proces tegen zijn oude campagneleidster en daar zagen we een Navalny met veel humor en kwinkslagen."

Aleksej Navalny werd in 2020 in Siberië vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. De tegenstander van Russisch president Vladimir Poetin beschuldigt de Russische geheime dienst ervan daarachter te zitten. Navalny werd maandenlang behandeld in Duitsland. In januari 2021 besloot hij terug te keren naar Rusland, waar hij meteen werd gearresteerd.

Meest gelezen