Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"Rembrandt voor arme mensen": in Amsterdams museum kan je tekening van 17e-eeuwse kunstenaar op je lijf laten zetten

Museum Rembrandthuis in Amsterdam heeft een van zijn kamers omgevormd tot tatoeagesalon. De hele week kun je er een tekening van Rembrandt op je lijf laten zetten, een permanent souvenir aan je bezoek. 

Enkele beroemde tattoo-artiesten houden deze week atelier bij Rembrandt thuis, meer bepaald in Museum Rembrandthuis in Amsterdam, het onlangs heropende pand waar de meester tussen 1639 en 1658 woonde en werkte. Ze zetten etsen en tekeningen van Rembrandt om in tatoeages.

"Een oude tatoeëerder noemde een tatoeage ooit eens een "Rembrandt voor arme mensen": een kunstwerk dat betaalbaarder is dan een schilderij van de oude meester, maar niet minder zorgvuldig uitgekozen en uitgevoerd," zegt Henk Schiffmacher.  

Henk Schiffmacher, een van de tattoo-artiesten, is een grote naam die al in verschillende musea tentoonstelde. “Voor ons is het een ongelooflijke eer om te mogen werken op de plek waar de ziel van Rembrandt nog steeds ronddwaalt, om met zijn etsen en tekeningen aan de slag te gaan. Grote en kleine kunst komen samen.” Directrice Milou Halbesma van het Rembrandthuis ziet de tattoos als een lokkertje om nieuw publiek aan te trekken: "Het is een fijne, bijdetijdse manier om je eigen Rembrandt te hebben."

BEKIJK - Henk Schiffmacher: "We geven je een Rembrandt die altijd bij je blijft":

Videospeler inladen...

Op voorhand reserveren was aanbevolen en alle tijdslots waren in een mum van tijd ingevuld. Een typische man met hoed van Rembrandt, een paardenkop, olifant Hansken die in de 17e eeuw in heel Europa werd getoond of een eenvoudige schoen: keuze in tattoos van 100 tot 250 euro. 

De hele "Nachtwacht" op je rug, als souvenir van je bezoek aan Amsterdam, is geen optie. Maar Rembrandt was ook een fijne en geestige meestertekenaar en -etser op klein formaat. Dat bleek onlangs nog in een tentoonstelling in het Antwerpse museum De Reede. Uit al die tekeningen en etsen hebben de tattoo-artiesten een catalogus van ontwerpen samengesteld. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen