Gent kent vragen voor referendum: "Mag stad vastgoed privatiseren? Moet ze grondbank voorzien voor sociaal wonen?"

In Gent hebben de burgemeester en de schepenen de vragen beslist voor het referendum dat op 8 oktober zal plaatsvinden over wonen. De eerste vraag luidt: "Gemeentelijk publiek vastgoed mag niet geprivatiseerd worden. Bent u akkoord?" De tweede vraag wordt: "Moet de stad Gent een bank van publieke gronden oprichten om 40 procent sociaal wonen te realiseren." Het referendum werd afgedwongen met bijna 27.000 handtekeningen door een actiegroep. De gemeenteraad moet de voorgestelde vragen nu goedkeuren. 

Op 8 oktober kunnen de Gentenaars zich in een referendum uitspreken over twee vragen rond wonen. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en de schepenen van de stad hebben de vragen voor de volksraadpleging afgeklopt. Die moeten helder zijn én met "ja" of "nee" beantwoord kunnen worden. De Gentenaars zullen moeten antwoorden op de vragen: "Gemeentelijk publiek vastgoed mag niet geprivatiseerd worden. Bent u akkoord?" En ook: "Moet de stad Gent een bank van publieke gronden oprichten om 40 procent sociale wonen te realiseren." De vragen liggen in de lijn van wat actiegroep 'Te Duur' zelf naar voor bracht. De groep dwong het referendum af door bijna 27.000 handtekeningen te verzamelen. 

"Erg behoedzaam geweest"

Gent laat weten dat het erg behoedzaam is geweest in de aanpassingen aan de originele vragen van de actiegroep. Eerder had Vlaanderen al geadviseerd om niet veel van de voorgestelde vragen af te wijken. Gent deed enkele lichte aanpassingen. Zo verdwijnt een verwijzing naar Oost-Vlaanderen, omdat het stadsbestuur daar niet voor bevoegd is. Ook enkele voorbeelden die de actiegroep aanhaalde in de vraagstelling zijn geschrapt. Het is nu aan de gemeenteraad om de vragen goed te keuren. Dat gebeurt zo goed als zeker eind deze maand, zo kan de organisatie van het referendum voorbereid worden. 

"Wij zijn heel erg tevreden over het verloop en de manier waarop Gent met de vragen aan de slag is gegaan", zegt Raf Verbeke van de actiegroep. We roepen de Gentenaars op om massaal te komen stemmen, de campagne is begonnen." Ten laatste in september valt er bij alle Gentenaars een infobrochure in de bus. "Daarin zal onder meer uitgelegd worden wat bijvoorbeeld publieke gronden zijn." Het referendum is niet bindend en er is geen kiesplicht. "Toch kan het een erg belangrijk signaal geven naar de Gentse politiek." 

"Referendum van 1 miljoen euro"

Intussen laat schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V) weten dat de organisatie van referendum de stad ongeveer 1 miljoen euro zal kosten. Ze doet dat na een vraag van gemeenteraadslid Tom De Meester (PVDA). "Het is een ruwe schatting die we maken op basis van de kostprijs voor de organisatie van verkiezingen. Eén derde van het geld wordt voorzien voor het drukken van brochures, stembiljetten en oproepingsbrieven. Een ander derde is voorzien voor de organisatie de dag zelf. De rest van het geld is voor kantoormateriaal, het gebruik van de verkiezingssoftware en onder meer ook de huur van vrachtwagens." 

Meest gelezen