Foto Natuur en Bos

Deel van Grote Nete bevat zware metalen: geen gevaar voor omwonenden, impact op planten en dieren nog onduidelijk

In de bodem en op de oevers van de Grote Nete, tussen Lier en Heist-op-den-Berg, zitten te hoge concentraties zware metalen. Dat blijkt uit een onderzoek van afvalstoffenmaatschappij OVAM. De vervuiling vormt geen direct gevaar voor omwonenden. Of er gevolgen zijn voor vissen en planten, is nog niet duidelijk.

Niet alleen in de bodem van de Grote Nete, maar ook langs de oevers in Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg heeft afvalstoffenmaatschappij OVAM te hoge concentraties zware metalen aangetroffen. Het gaat daarbij om schadelijke stoffen als arseen, cadmium, zink en kobalt. Die stoffen zijn er niet zomaar gekomen, maar zijn het gevolg van bedrijven die er meer dan 100 jaar geleden afvalwater loosden. 

OVAM deed tijdens het onderzoek ook een risico-analyse voor omwonenden. Daaruit blijkt dat er nagenoeg geen kans bestaat op gezondheidsproblemen. Aan bewoners van 9 van de 1.300 omliggende percelen wordt wel gevraagd om geen moestuin aan te leggen of om dieren te kweken op hun perceel. Hun huisdieren lopen voor alle duidelijkheid geen risico. 

Impact voor natuur en dier?

"Of de vervuiling gevolgen inhoudt voor dieren en planten in de Grote Nete, is nog niet duidelijk", zegt Jan Verheyen van OVAM. "We hebben in eerste instantie gekeken naar de omvang van de vervuiling en de risico's voor omwonenden, maar we spreken ons niet uit over de impact op bijvoorbeeld visbestanden."

"De kans bestaat ook dat de vervuiling zich via waterlopen verspreidt naar plaatsen waar ze nu nog niet vastgesteld is", geeft Verheyen nog mee. "Het is nu aan de Vlaamse Waterweg om de volgende stappen in het onderzoek te zetten om op die manier een volledig beeld te krijgen over de verontreiniging en de verdere aanpak." Er wordt dan ook gekeken welke gronden al dan niet gesaneerd moeten worden.

Meest gelezen